logo

Mirena. Recenzje

Całkowita liczba wiadomości: 4111

01.12.2013, Alexandra
Cześć jeszcze raz. To znowu Alexandra, która napisała do ciebie 11.01. Mówisz, że endometrioza powinna być faktycznie leczona. Czy nie należy zapobiegać pojawianiu się choroby przez umieszczanie Mirena, zamiast ją leczyć?
I jeszcze jedno pytanie. Jeden ginekolog zasugerował, że seks bez zabezpieczenia jest profilaktyką endometriozy. Dlatego radził, aby jak najczęściej wkładać spiralę i spać z mężem. Nie widziałem tego nigdzie indziej. Proszę komentarz. Dziękuję.

    Evgeniya34 (konsultant):
    Alexandra, w różnych okresach życia kobiety, jej ciało ulega różnym zmianom. Jak zdecydowałeś, że sowa endometriozy będzie odczuwana? Zdarza się, że po kolejnym porodzie uspokaja się przez wiele lat. Edak, zgodnie z twoją logiką, jest niezbędny do zapobiegania przyjmowaniu wszystkich leków z apteczki pierwszej pomocy - na zapalenie trzustki, zapalenie pęcherzyka żółciowego, wszystkie antybiotyki dla wszystkich znanych infekcji. Więc po tym wszystkim?)) Czy czytałeś o endometriozie? Głównym założeniem, z którego pochodzi endometrioza, jest wpływ wysokiej zawartości estrogenu na podszewkę macicy oraz migracja endometrioidalnych heterotopii podczas menstruacji. Możesz umieścić Miren jako środek antykoncepcyjny, a jednym z nich będzie profilaktyka endometriozy. Ale znowu, wybór należy do ciebie. Seks bez zabezpieczenia nie wpływa na zapobieganie endometriozie)) To jest historia. Bez zabezpieczenia seks z całkowicie zdrowym partnerem może uchronić Cię od dysbiozy pochwy, a poprzez wymianę przeciwciał na różne infekcje ty i twój mężczyzna dajecie sobie wzajemnie odporność.

01.11.2013, Irina
Cześć! Mam 36 lat, lekarz zalecił, aby umieścić marynarkę "Mirena", ale nadal cierpię na "trądzik" szczególnie przed miesiączką! A "Mirena" przyczynia się do pojawienia się trądziku, czy warto zainstalować Navy "Mrena"?

    Evgeniya34 (konsultant):
    Irina, nie możesz się spierać, nie znając problemu. Jakie masz zarzuty?

01.11.2013, Alexandra
Cześć Bardzo chciałbym poznać Twoją opinię na temat mojej sytuacji.
Mam 33 lata. W wieku 29 lat operacja usunięcia torbieli endometrioidalnej. Następnie trzy zastrzyki Diferelin i dwie ciąże z rzędu z przerwą jednego roku. Więcej dzieci nie planuje. W tej chwili minął rok od ostatniego porodu. Endometrioza jeszcze się nie powtórzyła. Teraz nie wiem, jak zachowywać się poprawnie. Czy powinienem rozpocząć terapię hormonalną (na przykład Mirena), czy poczekać na nawrót endometriozy i dopiero wtedy usiąść na hormonach?
Rozumiem, że endometrioza prawdopodobnie powróci. Ale myślę, że co, jeśli tak się stanie, na przykład za trzy lata. A jeśli teraz zacznę leczenie, okazuje się, że przyjmowałem hormony przez trzy lata dłużej niż ja. A to w rzeczywistości jest szkodliwe.
Czytałem również, że gdy rozwija się endometrioza, poziom estrogenów gwałtownie wzrasta w ciele. Może warto ponownie przyjmować ten hormon co miesiąc, a gdy wskaźnik się czołgnie, należy natychmiast zainstalować Mirena? Dziękuję.

01.11.2013, Alexandra
Cześć, Eugene. Bardzo chciałbym poznać Twoją opinię na temat mojej sytuacji.
Mam 33 lata. W wieku 29 lat operacja usunięcia torbieli endometrioidalnej. Następnie trzy zastrzyki Diferelin i dwie ciąże z rzędu z przerwą jednego roku. Więcej dzieci nie planuje. W tej chwili minął rok od ostatniego porodu. Endometrioza jeszcze się nie powtórzyła. Teraz nie wiem, jak zachowywać się poprawnie. Czy powinienem rozpocząć terapię hormonalną (na przykład Mirena), czy poczekać na nawrót endometriozy i dopiero wtedy usiąść na hormonach?
Rozumiem, że endometrioza prawdopodobnie powróci. Ale myślę, że co, jeśli tak się stanie, na przykład za trzy lata. A jeśli teraz zacznę leczenie, okazuje się, że przyjmowałem hormony przez trzy lata dłużej niż ja. A to w rzeczywistości jest szkodliwe.
Czytałem również, że gdy rozwija się endometrioza, poziom estrogenów gwałtownie wzrasta w ciele. Może warto ponownie przyjmować ten hormon co miesiąc, a gdy wskaźnik się czołgnie, należy natychmiast zainstalować Mirena? Dziękuję.

    Evgeniya34 (konsultant):
    Alexandra, wszystko rozumiesz poprawnie. Endometrioza jest chorobą zależną od estrogenu. Trzeba traktować to, co przeszkadza, czyli w rzeczywistości. Jeśli nie potrzebujesz antykoncepcji, nie musisz zaczynać przyjmowania złożonych doustnych środków antykoncepcyjnych i nie instalować Mirena w przypadku braku reklamacji. Jak tylko pojawią się skargi, złożysz skargę do ginekologa i razem wybierzesz metodę ograniczania endometriozy, nie ma sensu monitorowanie poziomu estrogenu. Nie będę zagłębiał się w terminy i medyczne uzasadnienie, ale nie zawsze wysoki poziom estrogenu na papierze ma odzwierciedlenie w formie pewnego rodzaju manifestacji somatycznych. Innymi słowy, to nie liczby na papierze, ale przejawy choroby, które muszą być zorientowane.

01.10.2013, Tatyana45
Cześć, Eugene. Mam 45 lat, Mirena kosztuje 4,5 roku z powodu mięśniaka. Chcę powiedzieć, że właśnie mnie uratowała. Gdyby lekarz jej nie poradził, rozstałbym się już z macicą. Chciałbym zastąpić Mirenę nowym, ponieważ wygasa jego okres ważności, ale zgodnie z wynikami badania ultrasonograficznego: "śródścienny-poddziąsłowy węzeł 70x60x50mm, macica nie ulega zmianie". Lekarz powiedział, że z takim węzłem Miren nie jest kładziony. Chirurgiczne leczenie jest najprawdopodobniej wskazane (patrz usunięcie macicy).
Powiedz mi, czy jest jakieś doświadczenie w instalacji (wymianie) Mireny z taką mięśniakiem? Dziękuję za odpowiedź.

    Evgeniya34 (konsultant):
    Tatyana45, interesująca rzecz. Teraz z obecnością tego węzła masz Mirenę w doskonały sposób. Co uniemożliwia zainstalowanie nowego w dniu jego usunięcia?

01.11.2013, Tatyana45
O to chodzi! Wszystko pasuje do mnie absolutnie! Lekarz nie chce stawiać, rozmowa z takim węzłem nie jest już ustawiona! Pomyślałem, że być może istnieją pewne zasady, aby się kłócić

    Evgeniya34 (konsultant):
    Tatyana45, tutaj i poproś swojego lekarza, aby argumentował, dlaczego odmawia zastąpienia Mireny nową, jeśli wzrost węzłów jest pod kontrolą i nie ma żadnych skarg od pacjenta. Co powstrzymuje ją przed zastąpieniem Mirena pustym kontenerem jednym nowym? W końcu lekarz może zostać zmieniony.

01.10.2013, Zhanna (32 lata)
Dzień dobry! Eugene, szukałem rady pół roku temu. Po trzecim urodzeniu mam prosty przerost żelaza bez atypii. Rok temu, po oczyszczeniu, zgodnie z radą lekarza prowadzącego, włożyła Mirenę. Połowa roku była rozmazana przez prawie 20 dni z 28, mówiłaś, że taki stan jest teoretycznie normalny, nawet do roku. 26 stycznia będzie dokładnie rok, jak Mirena jest warta. Co mam zrobić? Usuń Miren lub nie. Obawiam się, że jeśli usuniemy, czyszczenie zacznie się od nowa, a życie nie jest zbyt wygodne.

    Evgeniya34 (konsultant):
    Jeanne, przedyskutuj z lekarzem równoległe przyjmowanie COC z lewonorgestrelem (Ripevidon). COC zawierają estrogeny, które pomogą lepiej kontrolować cykl.

01.10.2013, Elena
Cześć, Eugene! Potrzebuję twojej rady Mam 45 lat i już przez ostatnie 7 lat cierpię na krwawienie kończące się stabilnym czyszczeniem raz w roku Rozrost endometrium, przed menopauzą krwotok miesiączkowy Przez wiele lat byłem leczony pigułkami hormonalnymi, gdy tylko chciałem zrobić sobie przerwę - od razu na chistkuyu Ostatnim razem oczyścili 5.11.12 Podano już sugestię na temat operacji (od lekarza, który wyczyścił i zobaczył mnie po raz pierwszy, ale boję się tego lęku) Mój lekarz doradził mi, żebym dał Mirenowi ostatnią szansę na wyleczenie i zdecydowałem (och uwierzyli w nią i po recenzjach na twoim forum) Dostarczone 13 grudnia, 12 i już 24 grudnia, 12 zaczęło daubing następnie więcej, potem mniej, co trwa do dziś (czyli już 18 dni) Teraz jest już co miesiąc obficie. Rozpocząłem już panikę, że zakończenie nie jest planowane, ale wszystko staje się coraz silniejsze, a wraz z Mireną wszystko powinno być inne, jak wszyscy piszą? Krótko mówiąc, wakacje nie były wcale radością, wszystkie moje przemyślenia na temat jednej rzeczy. Błagam cię, abyś doradził, co masz robić? Czekaj dalej, miej nadzieję na najlepsze?

    Evgeniya34 (konsultant):
    Helen, cóż, po pierwsze, nie panikuj! Panika jest złym doradcą zawsze i we wszystkim. Karta Tranexam 2 x 3 razy dziennie lub Dicynon 1 t x 3 razy dziennie spróbuj. Konieczne jest teraz wykonanie USG, aby sprawdzić, czy helisa jest normalna, czy się przesunęła. Jeśli nie ma zmniejszenia krwawienia na preparatach hemostatycznych, możliwe będzie dodanie OK, aby lepiej kontrolować cykl. Ogólnie rzecz biorąc, w pierwszych miesiącach po instalacji systemu Mirena możliwe są różne natężenia i czas trwania krwawienia.

26.12.2012, Olga
Cześć! Mam 49 lat. Skonsultuj się, proszę :) Moja diagnoza to endometrioza, mięśniak, przerost endometrium (gruczołowe). Put Mirena (endometrium było 8 mm w dniu 14). Po zainstalowaniu Mireny, czuję się dobrze, przed zainstalowaniem Mireny były bóle w jajnikach, teraz praktycznie nie ma bólu, menstruacja przyszła 45 dni po instalacji Mirena, był tydzień, ale bezbolesny i anemiczny. Przeczytałem instrukcje, Mirena, o efektach ubocznych, możliwym krwawieniu w ciągu 6 miesięcy. Nie martwię się krwawieniem, ponieważ zdałem sobie sprawę, że to norma, ale moje obawy o bezbarwne, obfite wydzieliny, bez koloru i zapachu. Jest to również normą. Inny lekarz (w Rosji) napisał receptę na Estrovel i femoston. Zaczęła przyjmować estravelę, poczuła uderzenia gorąca i bolała ją pierś, przestała pić i wszystkie obrażenia zniknęły. Piję czerwoną szczotkę na miejsce Estraveli, to mi bardziej pasuje. Teraz zastanawiałem się: czy wystarczy wziąć w moim przypadku kobiecy lub czerwony pędzelek? Od SW. Olga Ps. Mieszkam za granicą, miejscowi lekarze nie polecają mi pić ani femoston, ani Estrovel, mówią, że Mirena wystarczy. Ale ufam tylko naszym lekarzom, ze względu na sytuację rodzinną mogę lecieć do domu tylko na wiosnę, aby przejść pełne badanie z kompetentnymi lekarzami.

    Evgeniya34 (konsultant):
    Olga, jestem przeciwko królom Borowa, czerwonym pędzlom i innym herezjom. Silos ten nie dotyczy leków, a tym bardziej, że nie zbadano, jak to wszystko będzie oddziaływać z hormonem Mirena. Femoston w jakim celu został powołany? Przeczytaj instrukcję dla femostonu, jest to lek na HRT w okresie menopauzy i warunki, w których czynność jajników jest poważnie zmniejszona. Gdyby zmniejszyć czynność jajników, wówczas zapotrzebowanie na Mirenę zniknąłoby samoistnie, ponieważ endometrioza jest chorobą zależną od estrogenu, a przy menopauzie sama gaśnie. Jednym słowem, mroczna historia z twoimi spotkaniami... Moja opinia - jeśli czujesz się dobrze na tle Mireny, nie musisz brać nic innego.

26.12.2012, Natalya41
Witaj Eugene! Miren założona 4 lata temu w celu leczenia mięśniaków. Zapuścił korzenie na około 6 miesięcy. Przez te wszystkie lata nie było prawie żadnych wydalin. W ubiegłym roku zrobiła ultradźwięki, wyniki były dobre: ​​macica zmniejszyła się z 9 tygodni. do 4. We wrześniu 2012 r. odczułem ból w sacrum, dolnej części pleców. Poszedłem do kliniki, leczyłem proces zapalny. Ultrasound wykazał endometriozę i wiele małych mięśniaków. System został usunięty (lekarz powiedział, że helisa zmieniła i usunęła go). Po wyjęciu wkładki, wypiłem Duphaston 20 tabletek, krwawienie nie zatrzymało się przez cały ten czas, przepisano mi, żeby wzięła Janine. W związku z nadchodzącymi świętami piję drugi pakiet z rzędu, krwawienie jest po raz pierwszy, czasem przełomowe. Co zrobić z moim hormonalnym tłem? Mirena był bardzo szczęśliwy ze mną, doradzaj mi co mam robić? DZIĘKI.

Mirena

Opis na dzień 5 marca 2015 r

  • Nazwa łacińska: Mirena
  • Kod ATX: G02BA03
  • Składnik czynny: lewonorgestrel (lewonorgestrel)
  • Producent: Bayer Schering Pharma AG (Niemcy, Finlandia)

Skład

1 wkład wewnątrzmaciczny zawiera:

  • lewonorgestrel - 52 mg;
  • elastomer polidimetylosiloksanowy - 52 mg.

Formularz zwolnienia

Wewnątrzdomowy system terapeutyczny Mirena to biały lub prawie biały rdzeń hormonu-elastomeru umieszczony na obudowie w kształcie litery T i pokryty nieprzezroczystą membraną, która służy jako rodzaj regulatora aktywnego składnika aktywnego. Korpus w kształcie litery T jest wyposażony w pętlę na jednym końcu z dołączonym gwintem do usuwania spirali i dwóch ramion. System Mirena jest umieszczony w rurze przewodnika i pozbawiony widocznych zanieczyszczeń. Lek jest dostarczany w sterylnych blistrach z poliestru lub materiału TYVEK w ilości 1 sztuki.

Działanie farmakologiczne

System domaciczny lub po prostu IUD Mirena jest preparatem farmaceutycznym opartym na lewonorgestrelu, który stopniowo uwalniany do jamy macicy ma miejscowy efekt gestagenny. Ze względu na aktywny składnik środka terapeutycznego zmniejsza się wrażliwość receptorów estrogenu i progesteronu endometrium, co objawia się silnym działaniem antyproliferacyjnym.

Obserwowane zmiany morfologiczne w wewnętrznej wyściółce macicy i słabe reakcje miejscowe na ciało obce w jego jamie. Błona śluzowa kanału szyjki macicy jest w dużej mierze zagęszczona, co zapobiega przenikaniu plemników do macicy i hamuje zdolności motoryczne poszczególnych plemników. W niektórych przypadkach odnotowuje się również depresję owulacji.

Stosowanie leku Mirena stopniowo zmienia charakter krwawienia miesiączkowego. W pierwszych miesiącach stosowania urządzenia wewnątrzmacicznego, z powodu zahamowania proliferacji endometrium, może dojść do zwiększenia krwawienia z pochwy. Wraz z rozwojem działania farmakologicznego środka terapeutycznego, gdy wyraźna supresja procesów proliferacyjnych osiąga maksimum, pojawia się okres rzadkiego krwawienia, który często przekształca się w oligo- i brak miesiączki.

3 miesiące po rozpoczęciu stosowania systemu Mirena utrata krwi u kobiet zmniejsza się o 62-94%, a po 6 miesiącach o 71-95%. Ta farmakologiczna zdolność do zmiany charakteru krwawienia z macicy jest stosowana w leczeniu idiopatycznego krwotoku miesiączkowego przy braku procesów rozrostowych w błonach żeńskich narządów płciowych lub w dodatkowych stanach narządów płciowych, których istotną częścią patogenezy jest wyraźna hipokogulacja, ponieważ skuteczność leku jest porównywalna z chirurgicznymi metodami leczenia.

Farmakodynamika i farmakokinetyka

Po utworzeniu układu wewnątrzmacicznego preparat farmaceutyczny zaczyna natychmiast działać, co powoduje stopniowe uwalnianie lewonorgestrelu i aktywną absorpcji, jak widać na zmianie jej stężenia w osoczu krwi. Szybkość uwalniania aktywnego składnika początkowo wynosi 20 μg na dzień i stopniowo maleje, osiągając 10 μg dziennie po 5 latach. Cewka hormonalna Mirena zapewnia wysoką lokalną ekspozycję, co zapewnia gradient stężenia substancji czynnej w kierunku od endometrium do myometrium (stężenie w ściankach macicy zmienia się ponad 100 razy).

Wchodząc do krążenia ogólnoustrojowego, lewonorgestrel wiąże się z białkami surowicy: 40-60% substancji czynnej wiąże się niespecyficznie z albuminą, a 42-62% składnika aktywnego jest specyficznie selektywnym nośnikiem hormonów płciowych GSPG. Około 1-2% dawki występuje w krwi krążącej jako wolny steryd. Podczas stosowania środka terapeutycznego stężenie SHBG zmniejsza się, a wolna frakcja wzrasta, co wskazuje, że zdolność farmakokinetyczna leku nie jest liniowa.

Po wprowadzeniu wkładki, Mirena do jamy macicy, lewonorgestrel w osoczu krwi wykryto już po 1 godzinie, a maksymalne stężenie osiągnięto po 2 tygodniach. Podczas badań klinicznych udowodniono, że stężenie aktywnego składnika zależy od masy ciała kobiety - przy niskiej masie ciała i / lub wysokim stężeniu SHBG ilość głównego składnika w osoczu jest wyższa.

Lewonorgestrel jest metabolizowany przy udziale izoenzymu CYP3A4 do końcowych produktów przemiany materii w postaci skoniugowanych i nieskoniugowanych 3-alfa i 5-beta-tetrahydrolononorgestrelu, a następnie wydalany przez jelita i nerki ze współczynnikiem wydalania 1,77. W niezmienionej postaci aktywny składnik jest eliminowany tylko w ilościach śladowych. Całkowity klirens substancji biologicznej Mirena z osocza wynosi 1 ml na minutę na kilogram wagi. Okres półtrwania wynosi około 1 dnia.

Wskazania do stosowania

  • antykoncepcja;
  • idiopatyczny menorrhagia;
  • endometrioza;
  • włókniaki macicy;
  • profilaktyczne leczenie przerostu endometrium podczas hormonalnej terapii zastępczej.

Mirena Spiral - przeciwwskazania

Bezwzględne przeciwwskazania do stosowania cewki hormonalnej:

  • ciąża;
  • choroby zapalne narządów miednicy;
  • poporodowe zapalenie endometrium;
  • proces zakaźny w dolnej części układu moczowo-płciowego;
  • historia aborcji septycznej w ciągu ostatnich trzech miesięcy;
  • nowotwór złośliwy macicy lub jej szyjki macicy;
  • zapalenie szyjki macicy;
  • gruźlica kobiecego układu rozrodczego;
  • krwawienie z macicy nieznanego pochodzenia;
  • dysplazja szyjki macicy;
  • hormonozależne guzy nowotworowe;
  • wrodzone lub nabyte anomalie budowy anatomicznej i histologicznej macicy;
  • ostra choroba wątroby;
  • nadwrażliwość na składniki farmakologiczne wkładki wewnątrzmacicznej.

Stany chorobowe, które mogą utrudniać stosowanie wkładki domacicznej z lewonorgestrelem:

  • okres poporodowy od 48 godzin do 4 tygodni;
  • zakrzepica żył głębokich;
  • łagodna choroba trofoblastyczna;
  • dostępnego raka piersi lub w historii w ciągu ostatnich 5 lat;
  • zator płucny;
  • zespół nabytego niedoboru odporności;
  • wysokie prawdopodobieństwo zakażeń przenoszonych drogą płciową;
  • czynna patologia wątroby (na przykład ostre wirusowe zapalenie wątroby, niewyrównana marskość wątroby itp.).

Skutki uboczne Mirena

Zmiany w cyklu menstruacyjnym

Skutki uboczne wkładki powinny zaczynać się od zmiany charakteru i cyklicznego charakteru krwawienia miesiączkowego, ponieważ pojawiają się znacznie częściej niż inne niekorzystne efekty działań terapeutycznych. Tak więc czas trwania krwawienia wzrasta u 22% kobiet, a nieregularne krwawienia z macicy obserwuje się w 67%, biorąc pod uwagę pierwsze 90 dni po założeniu leku Mirena. Częstotliwość występowania tych zjawisk stopniowo maleje, gdy z czasem cewka hormonalna uwalnia mniej substancji biologicznie czynnych, a pod koniec pierwszego roku wynosi odpowiednio 3% i 19%. Jednak liczba objawów innych zaburzeń miesiączkowania wzrasta - pod koniec pierwszego roku brak miesiączki sięga 16%, a rzadkie krwawienie u 57% pacjentów.

Inne działania niepożądane

  • Ze strony układu odpornościowego: wysypka i swędzenie skóry, pokrzywka, obrzęk naczynioruchowy.
  • Od układu nerwowego: ból głowy, migrena, depresyjny nastrój do depresji.
  • Skutki uboczne układu rozrodczego i gruczołów mlecznych: zapalenie sromu i pochwy, wydzielina z dróg rodnych, zakażenie narządów miednicy, bolesne miesiączkowanie, ból w gruczołach sutkowych, wydalenie spirali wewnątrzmacicznej, torbiele jajników, perforacja macicy.
  • Żołądkowo-jelitowy: ból brzucha, nudności.
  • Zaburzenia dermatologiczne: trądzik, hirsutyzm, łysienie.
  • Od układu sercowo-naczyniowego: podwyższone ciśnienie krwi.

Mirena wkładka domaciczna: instrukcje użytkowania (metoda i dawkowanie)

Ogólne przepisy dotyczące działania leku

Mirena antykoncepcyjna jest wstrzykiwana bezpośrednio do jamy macicy, gdzie wywiera działanie farmakologiczne przez 5 lat. Szybkość uwalniania aktywnego składnika hormonalnego wynosi 20 μg na dzień na początku stosowania wkładki i stopniowo zmniejsza się do 10 μg na dzień po 5 latach. Średnia szybkość eliminacji lewonorgestrelu podczas całego przebiegu leczenia wynosi około 14 mikrogramów na dobę.

Istnieje specjalny wskaźnik skuteczności środków antykoncepcyjnych, który odzwierciedla liczbę ciąż u 100 kobiet podczas stosowania środków antykoncepcyjnych. Przy prawidłowej instalacji i przestrzeganiu wszystkich zasad korzystania z urządzenia wewnątrzmacicznego wskaźnik Pearl for Mirena wynosi około 0,2% przez 1 rok, a ta sama liczba przez 5 lat wynosi 0,7%, co wyraża niesamowicie wysoką skuteczność tej metody antykoncepcji ( dla porównania: w przypadku prezerwatyw wskaźnik Pearl wynosi od 3,5% do 11%, a w przypadku środków chemicznych, takich jak środki plemnikobójcze, od 5% do 11%).

Instalacji i usunięciu układu wewnątrzmacicznego może towarzyszyć ból w jamie brzusznej, umiarkowane krwawienie. Ponadto manipulacja może powodować omdlenie spowodowane reakcją naczyniowo-nerwową lub drgawkowe drgawki u pacjentów z epilepsją, dlatego może być konieczne zastosowanie znieczulenia miejscowego narządów płciowych żeńskich.

Przed zainstalowaniem leku

Zaleca się, aby urządzenie wewnątrzmaciczne było instalowane wyłącznie przez lekarza mającego doświadczenie w tego rodzaju antykoncepcji, ponieważ wymagane są obowiązkowe warunki aseptyczne i odpowiednia wiedza medyczna na temat anatomii kobiety i działania preparatu farmaceutycznego. Bezpośrednio przed instalacją należy przeprowadzić ogólne i ginekologiczne badanie w celu wyeliminowania ryzyka dalszego stosowania środków antykoncepcyjnych, obecności ciąży i choroby, które działają przeciwwskazaniem.

Lekarz musi określić położenie macicy i wielkość jej jamy, ponieważ prawidłowe położenie systemu Mirena zapewnia równomierny wpływ endometrium na składnik aktywny, co stwarza warunki dla jego maksymalnej skuteczności.

Instrukcje dotyczące Mirena dla personelu medycznego

Wizualizuj szyjkę macicy za pomocą luster ginekologicznych, potraktuj ją i pochwę roztworami antyseptycznymi. Chwyć górną wargę szyjki macicy za pomocą szczypczyków i, z ostrożną trakcją, wyprostuj kanał szyjki macicy, ustal położenie tego instrumentu medycznego aż do końca manipulacji instalacją wkładki wewnątrzmacicznej. Powoli przesuwaj sondę maciczną przez jamę narządową do dna macicy, równolegle ustalaj kierunek kanału szyjki macicy i dokładną głębokość wnęki, z wyjątkiem możliwych anatomicznych przegród, zrostów, mięśniaków podśluzówkowych lub innych przeszkód. Jeśli kanał szyjny jest wąski, zaleca się stosowanie znieczulenia miejscowego lub przewodzącego w celu jego rozszerzenia.

Sprawdzić sterylne opakowanie leku pod względem integralności, a następnie otworzyć i wyjąć urządzenie wewnątrzmaciczne. Przesuń suwak w najdalsze położenie, aby system został wciągnięty do rury kablowej i przybrał wygląd małego drążka. Trzymając suwak w tej samej pozycji, ustaw górną krawędź pierścienia indeksu zgodnie z wcześniej zmierzoną odległością do dolnej części macicy. Ostrożnie popchnij prowadnicę przez kanał szyjki macicy, aż pierścień znajdzie się w odległości około 1,5-2 cm od szyjki macicy.

Po osiągnięciu wymaganej pozycji spirali, powoli przesuń suwak do pełnego otworu poziomego wieszaka i odczekaj 5-10 sekund, aż system uzyska kształt litery T. Promuj przewodnika do pozycji dna oka, na co wskazuje całkowity kontakt pierścienia indeksu z szyjką macicy. Przytrzymując przewodnik w tej pozycji, zwolnij lek za pomocą najniższego położenia suwaka. Ostrożnie wyjąć przewód. Utnij nici o długości 2-3 cm, zaczynając od zewnętrznego os macicy.

Zaleca się potwierdzenie prawidłowej pozycji wkładki wewnątrzmacicznej za pomocą ultradźwięków natychmiast po manipulowaniu instalacją leku Mirena. Ponowne badanie przeprowadzono po 4-12 tygodniach, a następnie 1 raz w roku. W obecności wskazań klinicznych należy regularnie wykonywać badanie ginekologiczne i sprawdzać prawidłowe położenie spirali za pomocą funkcjonalnych metod diagnostyki laboratoryjnej.

Usunięcie urządzenia wewnątrzmacicznego

Mirena powinna być usunięta po 5 latach od instalacji, ponieważ skuteczność środka terapeutycznego jest znacznie zmniejszona po tym okresie. W literaturze medycznej opisano nawet przypadki niekorzystnych skutków w odpowiednim czasie, nie usunięto urządzenia wewnątrzmacicznego wraz z rozwojem chorób zapalnych narządów miednicy i niektórych innych stanów patologicznych.

Aby wyodrębnić lek należy ściśle przestrzegać warunków aseptycznych. Usunięcie Mireny to schludne rozciągnięcie nici, uchwycone przez specjalne kleszcze ginekologiczne. Jeżeli filamenty nie są widoczne, a wkładka wewnątrzmaciczna znajduje się głęboko w jamie ciała, można użyć haka trakcyjnego. Może również wymagać poszerzenia kanału szyjki macicy.

Po usunięciu leku, Mirena powinien sprawdzić system pod względem integralności, ponieważ w niektórych sytuacjach można zaobserwować oddzielenie rdzenia elastomer-elastomer lub jego poślizgnięcia na ramionach korpusu w kształcie litery T. Opisano patologiczne przypadki, w których takie powikłania usunięcia wkładki wewnątrzmacicznej wymagają dodatkowej interwencji ginekologicznej.

Przedawkowanie

Przy prawidłowym stosowaniu i przestrzeganiu wszystkich zasad zakładania wkładki wewnątrzmacicznej niemożliwe jest przedawkowanie preparatu farmaceutycznego.

Interakcja

Induktory enzymów farmaceutycznych, zwłaszcza biologiczne katalizatory układu cytochromu P 450, które biorą udział w degeneracji metabolicznej leków, takich jak leki przeciwdrgawkowe (fenobarbital, fenytoina, karbamazepina) i antybiotyki (ryfampicyna i inne), zwiększają biochemiczną konwersję gestagenów. Jednak ich wpływ na skuteczność leku Mirena jest nieistotny, ponieważ głównym punktem zastosowania terapeutycznych możliwości urządzenia wewnątrzmacicznego jest miejscowy wpływ na endometrium.

Warunki sprzedaży

Wydany w kioskach apteki z receptą.

Warunki przechowywania

Cewkę hormonalną wewnątrzmaciczną należy przechowywać w sterylnym opakowaniu w miejscu niedostępnym dla małych dzieci, które jest chronione przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Właściwa temperatura nie powinna przekraczać 30 stopni Celsjusza.

Okres przydatności do spożycia

Instrukcje specjalne

Hormonalna cewka Mirena w macicy mięśniowej

Mięśniaki macicy (inne nazwy - włókniak lub mięśniak gładki) są łagodnym nowotworem, który wyrasta z warstwy mięśniowej macicy (myometrium) i jest jedną z najczęstszych chorób ginekologicznych. Patologiczne skupienie jest węzłem losowo tkanych włókien mięśni gładkich od kilku milimetrów do kilku centymetrów. W leczeniu tej jednostki nozologicznej z reguły stosuje się interwencję chirurgiczną, jednak obecnie opracowywany jest schemat leczenia zachowawczego.

Lekiem z wyboru są leki hormonalne o preferowanym lokalnym typie interakcji, ponieważ wewnątrzmaciczne urządzenie Mirena jest rodzajem złotego standardu w rehabilitacji mięśniaków macicy.

Działanie antyestrogenne polega na zmniejszeniu rozmiaru patologicznych węzłów, zapobieganiu ewentualnym powikłaniom i zmniejszeniu objętości interwencji chirurgicznej w celu zachowania maksymalnej fizjologicznej struktury macicy i umożliwienia przyszłej ciąży.

Spirala Mirena z endometriozą

Endometrioza jest stanem patologicznym, gdy komórki wewnętrznej warstwy macicy wykraczają poza nią. Struktury histologiczne mają receptory dla żeńskich hormonów płciowych, co powoduje takie same zmiany jak w normalnym endometrium, objawiającym się miesięcznym krwawieniem, w odpowiedzi na które rozwija się reakcja zapalna.

Choroba ginekologiczna jest nieodłączną cechą kobiet w wieku rozrodczym i, oprócz bolesnych wrażeń, może prowadzić do niepłodności - częstego powikłania endometriozy, ponieważ jest tak ważna, aby zdiagnozować i odpowiednio podejść do leczenia stanu patologicznego. Oczywiście terapia endometriozy może reprezentować zabieg chirurgiczny z minimalnie inwazyjnym podejściem i niewielkimi efektami ubocznymi, ale tam, gdzie preferuje się leczenie zachowawcze.

Urządzenie domaciczne Mirena jest skutecznym lekarstwem na eliminację endometriozy z kilku powodów:

  • potwierdzony lekiem efekt leku, objawiający się zahamowaniem wzrostu patologicznych ognisk, zmniejszeniem ich wielkości i stopniową resorpcją;
  • mniej skutków ubocznych w porównaniu z innymi produktami farmaceutycznymi;
  • ulga w bólu, nierozerwalnie związana z problemem endometriozy;
  • nie ma potrzeby codziennych tabletek doustnych lub zastrzyków;
  • normalizacja cyklu menstruacyjnego;
  • nie ma potrzeby stosowania antykoncepcji.

Urządzenie wewnątrzmaciczne do przerostu endometrium

Rozrost endometrium jest stanem patologicznym, który jest bardzo podobny do endometriozy, ponieważ jest przerostem i pogrubieniem błony śluzowej żeńskich narządów płciowych. Różnica polega na prawidłowej anatomicznej lokalizacji struktur histologicznych, która tylko zmienia objawy i możliwe komplikacje, ale ich nie eliminuje.

Rozpoznać jednostki chorobowej umożliwia obfite i długotrwałe krwawienie macicy podczas menstruacji krwawienia lub nie związane z cyklem i niemożliwość nieobecny owulacji implantacji zarodka w endometrium modyfikowaną, która jest przejawem zwiększone poziomy estrogenów w organizmie. Etiologiczne leczenie tego problemu, mające na celu wyeliminowanie bezpośredniej przyczyny, jest środkiem hormonalnym o wyraźnym działaniu antyestrogennym.

Większość lekarzy ginekologów preferuje stosowanie systemu domacicznego Mirena ze względu na niezawodność jego działania farmakologicznego, wygodę codziennego stosowania, która nie wymaga dodatkowej wiedzy medycznej i względnej taniości w porównaniu z innymi środkami terapeutycznymi, ponieważ stosowanie systemu Mirena nie wiąże się z codziennymi wydatkami na tabletki doustne lub zastrzyki.

Ciąża po zastosowaniu urządzenia wewnątrzmacicznego Mirena

Ponieważ środek antykoncepcyjny ma głównie miejscowe działanie farmakologiczne, pełne przywrócenie wszystkich parametrów fizjologicznych po usunięciu leku następuje dość szybko. W ciągu roku po ewakuacji systemu częstotliwość planowanych ciąż osiąga 79,1-96,4%. Stan histologiczny endometrium zostaje przywrócony po 1-3 miesiącach, a cykl menstruacyjny jest całkowicie przebudowany i znormalizowany w ciągu 30 dni.

Analogi

Istnieje wiele farmaceutyków pokrywa się kod ATC i podobne kompozycje składników czynnych: Dzhaydes, Postinor Evadir, eskapel ale właściwie analogowe mogą być wywoływane Dzhaydes, ponieważ lek ten jest reprezentowany przez wewnątrzmacicznego system na podstawie lewonorgestrelu w niższej dawce, a zatem całkowitej obliczonej przez trzy lata stałego użytkowania.

Z alkoholem

Farmaceutyczny lek ma wyraźny lokalny efekt terapeutyczny i w małych ilościach do krążenia ogólnoustrojowego kobiecego ciała, ponieważ nie wchodzi w interakcje ze składnikami napojów alkoholowych, ale zaleca się ich dawkowanie, aby nie powodować innych działań niepożądanych lub działań niepożądanych.

Podczas ciąży i laktacji

Stosowanie wewnątrzmacicznego urządzenia Mirena jest przeciwwskazane w czasie ciąży lub podejrzane, ponieważ wszelkie wewnątrzmaciczne środki antykoncepcyjne zwiększają ryzyko samoistnej aborcji i porodu przedwczesnego. Usunięcie lub sondowanie systemu może również prowadzić do nieplanowanego ewakuacji płodu z macicy. Jeśli nie można ostrożnie usunąć środków antykoncepcyjnych, stosowność aborcji medycznej powinna być omówiona zgodnie ze wskazaniami.

Jeśli kobieta chce zachować ciążę, to przede wszystkim należy w pełni poinformować pacjenta o możliwych zagrożeniach i niekorzystnych konsekwencjach dla jej ciała i dla dziecka. W przyszłości powinna uważnie monitorować przebieg ciąży i wykluczać implantację ektopową przy użyciu niezawodnych metod diagnostycznych.

Ze względu na miejscowe stosowanie hormonalnego środka antykoncepcyjnego, istnieje możliwość efektu wirylizacji u płodu, jednak ze względu na wysoką skuteczność leku farmaceutycznego Mirena, doświadczenie kliniczne z wynikami ciąży podczas korzystania z urządzenia wewnątrzmacicznego jest bardzo ograniczone. Powinno to również informować kobietę, która chce zachować ciążę.

Karmienie piersią nie jest przeciwwskazaniem do stosowania systemu wewnątrzmacicznego, chociaż niewielkie ilości aktywnego składnika (około 0,1% dawki) mogą być podawane mleku podczas laktacji. Jest mało prawdopodobne, aby takie skąpe ilości lewonorgestrelu miały jakiekolwiek działanie farmakologiczne na dziecko. Zdecydowana większość środowiska medycznego zgadza się, że stosowanie leku 6 tygodni po porodzie nie ma negatywnego wpływu na wzrost i rozwój młodego ciała.

Recenzje Mirena

Farmaceutyczny lek jest bardzo popularny wśród kobiet w wieku rozrodczym, ponieważ wewnątrzmaciczne urządzenia Mirena opinie ma następujące:

  • Antykoncepcja jest wygodna w użyciu, ponieważ nie trzeba stosować się do regularnego schematu, tak jak ma to miejsce w przypadku doustnych hormonalnych środków antykoncepcyjnych lub specjalnych zasad żywienia, ponieważ aktywny składnik ma działanie lokalne;
  • Wskaźnik Pearl'a stanowi dość dużą wiarygodność produktu farmaceutycznego, co potwierdzają opinie i rekomendacje w Internecie;
  • Częstość występowania większości poważnych skutków ubocznych jest niewiarygodnie mała, co pozwala nawet nie myśleć o sposobach jej wyeliminowania podczas podejmowania decyzji o stosowaniu środków antykoncepcyjnych Mirena.

Porady i opinie lekarzy opierają się nie tylko na skuteczności antykoncepcyjnych farmakologicznych efektów systemu wewnątrzmacicznego, ale także na terapeutycznych właściwościach leku. Wyniki badań klinicznych pozwalają na zastosowanie spirali Mirena w endometriozie, przerostu wyściółki macicy i łagodnych nowotworach jej warstwy mięśniowej. Wykwalifikowani ginekolodzy biorą pod uwagę konserwatywny schemat leczenia tego środka antykoncepcyjnego - leku wybranego dla powyższych jednostek nozologicznych.

Recenzje Navy Mirena od kobiet, które używały go do celów terapeutycznych, również wypełnione pozytywnymi emocjami. Takie leczenie nie tylko pozwala czasami uniknąć operacji, która nieuchronnie pozostawia szpecące blizny lub inne wady skóry, ale także eliminuje patologiczne ogniska choroby. Praktycznie każde forum tematyczne lub zasoby internetowe zaleca omawianie tego programu leczenia zachowawczego z osobistym lekarzem.

Cena Mirena, gdzie kupić

Cewka hormonalna Mirena jest produktem farmaceutycznym fińskiej produkcji, który może znacząco wpłynąć na koszt antykoncepcji. Jest to szczególnie widoczne przy porównywaniu cen na terytorium Federacji Rosyjskiej, ponieważ niektóre apteki i sieci stosują umowy osobiste. Oznacza to, że można kupić spirale Mirena w Moskwie za 11,750 rubli, w Krasnojarsku - za 10,890 rubli, aw Ufa za spiralę hormonalną 11 100 rubli. Cena Navy Mirena w Moskwie i innych miastach kraju jest wskazywana na podstawie ogólnych wyników badań marketingowych, które mogą objawiać się różnicą w kosztach w kioskach aptecznych.

Na Ukrainie w urządzeniu domacicznym Mirena cena waha się znacznie mniej niż w Federacji Rosyjskiej. Tak więc, na przykład, w Dniepropietrowsku preparat farmaceutyczny można kupić za 1800 hrywien, aw Nikolaev system jest sprzedawany za 1750 hrywien.

MIRENA

Wewnątrzmacicznego system terapeutyczny (IUD) o szybkości uwalniania substancji czynnej 20 g / 24 h składa się biały lub prawie biały hormonalnie elastomerowego rdzenia umieszczonego na T ciała i pokryty nieprzezroczystą membrany kontrolującej uwalnianie lewonorgestrelu. Korpus w kształcie litery T ma pętlę na jednym końcu i dwa ramiona na drugim; wątki są dołączone do pętli, aby usunąć system. Marynarka wojenna jest umieszczona w rurce kanałowej. System i przewodnik są wolne od widocznych zanieczyszczeń.

Substancje pomocnicze: elastomer polidimetylosiloksanowy - 52 mg.

1 sztuka - wysterylizowane blistry wykonane z materiału TYVEK i poliestru (PETG lub APET) (1) - opakowania kartonowe.

Preparat Mirena - terapeutyczny układ hormonalny (IUS), uwalniając lewonorgestrel, posiadające głównie lokalnych działań gestagenne. Progestogen (lewonorgestrel) jest uwalniany bezpośrednio do macicy, co pozwala na jego stosowanie w wyjątkowo niskiej dawce dziennej. Wysokie stężenie lewonorgestrelu w endometrium pomocą zmniejszyć czułość ER i receptorów progesteronu czyni endometrium opornych na estradiol i powodujących silne działanie antyproliferacyjne. W celu stosowania leku Mirena zaobserwowano zmian morfologicznych endometrium i słabą lokalną reakcję na obecność ciał obcych w macicy. Zwiększenie lepkości wydzielania szyjki zapobiega penetracji nasienia do macicy. Preparat Mirena zapobiega zapłodnienia z powodu mobilności ucisku i funkcji plemników w macicy i jajowodów. Inhibicja owulacji występuje u niektórych kobiet.

Wcześniejsze stosowanie leku Mirena nie wpływa na funkcję płodności. Około 80% kobiet, które chcą mieć dziecko, pojawia się w ciągu 12 miesięcy po usunięciu wkładki.

Podczas pierwszych miesiącach leku Mirena wyniku hamowania proliferacji endometrium procesu, początkowy wzmocnienia można zaobserwować plam z pochwy. W wyniku tego, rozrost endometrium wyrażone zahamowanie prowadzi do zmniejszenia czasu i objętości krwawienia miesiączkowego u kobiet za pomocą Mirena leku. Chude krwawienie często przekształca się w oligo- lub brak miesiączki. Jednocześnie czynność jajników i stężenie estradiolu w osoczu pozostają prawidłowe.

Lek Mirena może być stosowany w leczeniu idiopatycznego krwotoku miesiączkowego, tj. krwotok bez stosowania procesów rozrostowych w błonie śluzowej macicy (rak śluzówki macicy, przerzutowych macicy, podśluzówkowy lub duże śródmiąższowe macicy węzłów prowadzi do odkształcenia jamy macicy, gruczolistość), zapalenie błony śluzowej macicy, choroby extragenital i warunki z ciężkimi przeciwzakrzepowe (na przykład, choroby von Willebranda, ciężką małopłytkowość, których objawami są krwotok miesiączkowy.

Po 3 miesiącach stosowania leku Mirena utraty krwi miesiączkowego u kobiet z krwotok zmniejszone o 62-94% i 71-95%, po 6 miesiącach stosowania. Przy stosowaniu Mirena leku w ciągu 2 lat skuteczności leku (redukującym miesiączkowego utraty krwi) jest porównywalna z chirurgicznych metod leczenia (ablacji lub resekcji śluzówki macicy). Mniejsza reakcja na leczenie jest możliwa w przypadku krwotoku miesiączkowego wywołanego przez mięśniak podskórny macicy. Zmniejszenie menstruacyjnej utraty krwi zmniejsza ryzyko niedokrwistości z niedoboru żelaza. Lek Mirena zmniejsza nasilenie objawów bolesnego miesiączkowania.

Skuteczność preparatu Mirena w zapobieganiu rozrostowi endometrium podczas ciągłego leczenia estrogenami była równie wysoka zarówno w przypadku doustnego jak i przezskórnego stosowania estrogenu.

Po wprowadzeniu leku Mirena lewonorgestrel zaczyna natychmiast być uwalniany do macicy, o czym świadczą dane pomiarów jego stężenia w osoczu krwi. Wysoka lokalna ekspozycja leku na macicę, niezbędna do miejscowego narażenia leku Mirena na endometrium, zapewnia wysoki gradient stężenia od endometrium do myometrium (stężenie lewonorgestrelu w endometrium przekracza jego stężenie w mięśniówce macicy więcej niż 100 razy) i niskie stężenia lewonorgestrelu w osoczu krwi (stężenie lewonorgestrelu w endometrium przekracza jego stężenie w osoczu krwi ponad 1000 razy). Szybkość uwalniania lewonorgestrelu do macicy in vivo początkowo wynosi około 20 μg / dzień, a po 5 latach spada do 10 μg / dzień.

Po podaniu leku Mirena lewonorgestrel jest wykrywany w osoczu krwi po 1 godziniemaks osiągnięty 2 tygodnie po podaniu leku Mirena. Zgodnie ze zmniejszającą się szybkością uwalniania średnie stężenie lewonorgestrelu w osoczu krwi kobiet w wieku rozrodczym, o masie ciała powyżej 55 kg, zmniejsza się z 206 pg / ml (25-75 percentylu: 151 pg / ml-264 pg / ml) po 6 miesiącach, do 194 pg / ml (146 pg / ml-266 pg / ml) po 12 miesiącach i do 131 pg / ml (113 pg / ml-161 pg / ml) po 60 miesiącach.

Lewonorgestrel wiąże się niespecyficznie z albuminą surowicy, a konkretnie z globuliną wiążącą hormony płciowe (SHBG). Około 1-2% krążącej lewonorgestrelu występuje w postaci wolnego steroidu, a 42-62% jest specyficznie związane z SHBG. Podczas stosowania leku Mirena stężenie SHBG zmniejsza się. Odpowiednio, frakcja związana z SHBG podczas stosowania leku Mirena zmniejsza się, a wolna frakcja wzrasta. Średnia widoczna vd Lewonorgestrel ma około 106 litrów.

Farmakokinetyka lewonorgestrelu zależy od stężenia SHBG, na który z kolei mają wpływ estrogeny i androgeny. Za pomocą leku Mirena zaobserwowano zmniejszenie średniego stężenia SHBG o około 30%, któremu towarzyszyło zmniejszenie stężenia lewonorgestrelu w osoczu krwi. Wskazuje to na nieliniowość farmakokinetyki lewonorgestrelu w czasie. Biorąc pod uwagę głównie miejscowe działanie leku Mirena, wpływ zmian stężenia ogólnoustrojowego lewonorgestrelu na skuteczność leku Mirena jest mało prawdopodobny.

Wykazano, że masa ciała i stężenie SHBG w osoczu wpływają na systemowe stężenie lewonorgestrelu. tj. przy niskiej masie ciała i / lub wysokim stężeniu SHBG stężenie lewonorgestrelu jest wyższe. U kobiet w wieku rozrodczym o niskiej masie ciała (37-55 kg) mediana stężenia lewonorgestrelu w osoczu krwi jest około 1,5 razy większa.

U kobiet po menopauzie, które stosują lek Mirena jednocześnie z dopochwowo lub przezskórnie estrogenami, mediana stężenia lewonorgestrelu zmniejsza się z 257 pg / ml (25-75 percentylu: 186 pg / ml-326 pg / ml), po 12 miesiącach, do 149 pg / ml (122 pg / ml-180 pg / ml) po 60 miesiącach. Stosując lek Mirena jednocześnie z doustną terapią estrogenową, stężenie lewonorgestrelu w osoczu krwi, określone po 12 miesiącach, wzrasta do około 478 pg / ml (25-75 percentyl: 341 pg / ml-655 pg / ml), z powodu indukcji Synteza GSPG.

Lewonorgestrel jest w dużym stopniu metabolizowany. Głównymi metabolitami w osoczu krwi są nieskoniugowane i skoniugowane formy 3α, 5β-tetrahydrogrononorgestrelu. W oparciu o wyniki badań in vitro i in vivo, głównym izoenzymem uczestniczącym w metabolizmie lewonorgestrelu jest CYP3A4. Izoenzymy CYP2E1, CYP2C19 i CYP2C9 mogą również brać udział w metabolizmie lewonorgestrelu, ale w mniejszym stopniu.

Całkowity klirens lewonorgestrelu z osocza wynosi około 1 ml / min / kg. Niezmieniony lewonorgestrel jest wyświetlany tylko w ilościach śladowych. Metabolity są wydalane przez jelita i nerki z szybkością wydalania około 1,77. T1/2 w fazie terminalnej, reprezentowanej głównie przez metabolity, wynosi około jednego dnia.

- zapobieganie rozrostowi endometrium podczas zastępczej terapii estrogenowej.

- ciąża lub jej podejrzenie;

- choroby zapalne narządów miednicy (w tym nawracające);

- infekcje dolnych dróg moczowych;

- septyczna aborcja w ciągu ostatnich 3 miesięcy;

- Choroby, którym towarzyszy zwiększona podatność na infekcje;

- dysplazja szyjki macicy;

- Nowotwory złośliwe macicy lub szyjki macicy;

- guzy zależne od progestagenu, Włącznie. rak piersi;

- patologiczne krwawienie z macicy o nieznanej etiologii;

- wrodzone i nabyte anomalie maciczne, w tym włókniaki prowadzące do deformacji macicy;

- ostra choroba wątroby, nowotwory wątroby;

- wiek powyżej 65 lat (nie przeprowadzono badań w tej kategorii pacjentów);

- nadwrażliwość na lek.

Ostrożnie i dopiero po konsultacji ze specjalistą należy stosować lek w następujących warunkach. Konieczne jest przedyskutowanie wykonalności usunięcia systemu w obecności lub w jednym z następujących warunków:

- migrenę, migrenę ogniskową z asymetryczną utratą wzroku lub inne objawy wskazujące na przemijające niedokrwienie mózgu;

- niezwykle silny ból głowy;

- ciężkie nadciśnienie tętnicze;

- ciężkie zaburzenia krążenia, w tym. udar i zawał mięśnia sercowego;

- wrodzona wada serca lub choroba zastawkowa (ze względu na ryzyko rozwoju septycznego zapalenia wsierdzia);

Lek Mirena wstrzykuje się do jamy macicy. Wydajność utrzymuje się przez 5 lat.

Szybkość uwalniania lewonorgestrelu in vivo na początku stosowania wynosi w przybliżeniu 20 μg / dzień i zmniejsza się po 5 latach do około 10 μg / dzień. Średnia szybkość uwalniania lewonorgestrelu wynosi około 14 μg / dzień przez okres do 5 lat.

Mirena może być stosowana u kobiet, które otrzymują hormonalną terapię zastępczą w połączeniu z doustnymi lub przezskórnymi preparatami estrogenowymi, które nie zawierają gestagenów.

Po prawidłowym zainstalowaniu leku Mirena, przeprowadzonego zgodnie z instrukcjami użytkowania medycznego, wskaźnik Pearl (wskaźnik odzwierciedlający liczbę ciąż u 100 kobiet stosujących środki antykoncepcyjne w ciągu roku) wynosi około 0,2% w ciągu 1 roku. Łączna liczba, odzwierciedlająca liczbę ciąż u 100 kobiet stosujących środki antykoncepcyjne w ciągu 5 lat, wynosi 0,7%.

W celu zastosowania antykoncepcji u kobiet w wieku rozrodczym, Mirena powinna zostać umieszczona w jamie macicy w ciągu 7 dni od wystąpienia menstruacji. Mirena może być zastąpiona nową wkładką w dowolnym dniu cyklu miesiączkowego. IUD można również zainstalować natychmiast po aborcji w pierwszym trymestrze ciąży, pod warunkiem, że nie ma chorób zapalnych narządów płciowych.

Po urodzeniu instalacja wkładki powinna być przeprowadzona po inwolucie macicy, ale nie wcześniej niż 6 tygodni po porodzie. W przypadku przedłużonego subinwolucja konieczne jest wykluczenie poporodowego zapalenia błony śluzowej macicy i odłożenie decyzji o wprowadzeniu Marynarki Miren do końca inwolucji. W przypadku trudności z zainstalowaniem wkładki i / lub bardzo silnego bólu lub krwawienia podczas lub po zabiegu, należy natychmiast przeprowadzić pomiary fizyczne i ultradźwiękowe, aby wykluczyć perforację.

W celu ochrony endometrium podczas zastępczej terapii estrogenowej u kobiet z brakiem miesiączki, Mirena może być ustalona w dowolnym momencie; u kobiet z zachowaną menstruacją wykonuje się instalację w ostatnich dniach krwawienia miesiączkowego lub krwawienia z odstawienia.

Zasady użytkowania Navy

Lek Mirena jest dostarczany w jałowym opakowaniu, które jest otwierane tylko bezpośrednio przed zainstalowaniem wkładki. Podczas pracy z otwartym systemem należy przestrzegać zasad aseptyki. Jeśli wydaje się, że sterylność opakowania uległa pogorszeniu, marynarkę należy zutylizować jako odpady medyczne. Powinieneś także obsługiwać wkładkę usuwaną z macicy, ponieważ zawiera ona pozostałości hormonów.

Instalacja, demontaż i wymiana marynarki wojennej

Zaleca się, aby Mirena była przepisywana wyłącznie przez lekarza, który ma doświadczenie w tej IUD lub jest dobrze wyszkolony do wykonywania tej procedury.

Przed zainstalowaniem leku Mirena kobieta powinna być poinformowana o skuteczności, ryzyku i skutkach ubocznych tej wkładki. Konieczne jest przeprowadzenie ogólnego i ginekologicznego badania, w tym badania narządów miednicy i gruczołów sutkowych, a także badanie wymazu z szyjki macicy. Ciąża i choroby przenoszone drogą płciową powinny być wykluczone, a choroby zapalne narządów płciowych powinny być całkowicie wyleczone. Określ położenie macicy i rozmiar jej jamy. Jeśli to konieczne, wizualizacja macicy przed wprowadzeniem systemu Mirena Navy powinna być USG narządów miednicy. Po badaniu ginekologicznym do pochwy wprowadza się specjalny instrument, tzw. Wziernik pochwy, a szyjkę macicy traktuje się roztworem antyseptycznym. Następnie za pomocą cienkiej elastycznej plastikowej rurki Mirena wstrzykuje się do macicy. Szczególnie ważne jest prawidłowe umiejscowienie leku Mirena w dolnej części macicy, co zapewnia jednolity efekt progestagenu na endometrium, zapobiega wydaleniu wkładki i stwarza warunki dla jej maksymalnej skuteczności. Dlatego należy dokładnie postępować zgodnie z instrukcjami instalacji leku Mirena. Ponieważ technika instalacji w macicy różnych wkładek jest różna, należy zwrócić szczególną uwagę na opracowanie prawidłowych technik instalacji dla konkretnego systemu. Kobieta może poczuć wprowadzenie systemu, ale nie powinna wywoływać silnego bólu. Przed wprowadzeniem, jeśli to konieczne, można zastosować miejscowe znieczulenie szyjki macicy.

W niektórych przypadkach u pacjentów może występować zwężenie szyjki macicy. Nie należy stosować nadmiernej siły podczas podawania produktu Mirena takim pacjentom.

Czasami po wprowadzeniu wkładki dochodzi do bólu, zawrotów głowy, pocenia się i bladości skóry. Kobiety powinny odpoczywać przez jakiś czas po wprowadzeniu leku Mirena. Jeśli po półgodzinnym pobycie w spokojnej pozycji zjawiska te nie przemijają, możliwe jest, że wkładka jest nieprawidłowo umieszczona. Należy przeprowadzić badanie ginekologiczne; w razie potrzeby system zostanie usunięty. U niektórych kobiet stosowanie leku Mirena wywołuje reakcje alergiczne skóry.

Kobieta musi być ponownie zbadana 4-12 tygodni po instalacji, a następnie 1 raz w roku lub częściej, jeśli istnieją wskazania kliniczne.

Lek Mirena usuwa się delikatnie pociągając nitki za pomocą kleszczy. Jeśli filamenty nie są widoczne, a system znajduje się w macicy, można go usunąć za pomocą haka pociągowego, aby usunąć wkładkę. Może to wymagać poszerzenia kanału szyjki macicy.

System należy usunąć 5 lat po instalacji. Jeśli kobieta chce nadal korzystać z tej samej metody, nowy system może zostać zainstalowany natychmiast po usunięciu poprzedniego.

Jeśli konieczna jest dalsza antykoncepcja u kobiet w wieku rozrodczym, usunięcie wkładki powinno być wykonywane podczas miesiączki, pod warunkiem, że zostanie zachowany cykl menstruacyjny. Jeśli system zostanie usunięty w połowie cyklu, a kobieta miała kontakt seksualny w poprzednim tygodniu, jest zagrożona zajściem w ciążę, chyba że nowy system został zainstalowany natychmiast po usunięciu starego.

Instalacji i demontażu wkładki może towarzyszyć pewien ból i krwawienie. Zabieg może powodować omdlenie z powodu reakcji wazowagalnej, bradykardii lub napadu drgawkowego u pacjentów z padaczką, szczególnie u pacjentów z predyspozycją do tych stanów lub u pacjentów ze zwężeniem szyjki macicy.

Po usunięciu leku Mirena powinien sprawdzić integralność systemu. Z trudnościami w usuwaniu wkładki zanotowano pojedyncze przypadki poślizgu rdzenia z elastomeru-elastomeru na poziomych barkach kadłuba w kształcie litery T, w wyniku czego ukryto je wewnątrz rdzenia. Po potwierdzeniu integralności Marynarki Wojennej sytuacja ta nie wymaga dodatkowej interwencji. Ograniczniki na ramionach poziomych zwykle uniemożliwiają całkowite oddzielenie rdzenia od obudowy w kształcie litery T.

Specjalne grupy pacjentów

Dla dzieci i młodzieży lek Mirena wskazany jest dopiero po rozpoczęciu miesiączki.

Leku Mirena nie badano u kobiet w wieku powyżej 65 lat, dlatego stosowanie leku Mirena nie jest zalecane dla tej kategorii pacjentów.

Mirena nie jest lekiem pierwszego wyboru dla kobiet po menopauzie w wieku poniżej 65 lat z ciężkim atrofią macicy.

Lek Mirena jest przeciwwskazany u kobiet z ostrymi chorobami lub nowotworami wątroby.

Preparatu Mirena nie badano u pacjentów z zaburzeniami czynności nerek.

Instrukcje dotyczące wprowadzenia marynarki wojennej

Zainstalowany tylko przez lekarza za pomocą sterylnych instrumentów.

Mirena jest dostarczana z przewodnikiem w sterylnym opakowaniu, którego nie można otworzyć przed instalacją.

Nie sterylizuj ponownie. IUD jest przeznaczony tylko do jednorazowego użytku. Nie używać systemu Mirena, jeśli opakowanie wewnętrzne jest uszkodzone lub otwarte. Nie instaluj leku Mirena po upływie miesiąca i roku wskazanego na opakowaniu.

Przed instalacją powinieneś przeczytać informacje na temat stosowania leku Mirena.

Przygotowanie do wprowadzenia

1. Przeprowadzić badanie ginekologiczne w celu ustalenia wielkości i położenia macicy oraz wykluczyć wszelkie oznaki ostrych infekcji narządów płciowych, ciążę lub inne przeciwwskazania ginekologiczne do zainstalowania leku Mirena.

2. Wykonaj wizualizację szyjki macicy za pomocą luster i całkowicie potraktuj szyjkę macicy i pochwę odpowiednim środkiem antyseptycznym.

3. Jeśli to konieczne, należy skorzystać z pomocy asystenta.

4. Konieczne jest wyrwanie przedniej wargi szyjki macicy szczypcami. Z ostrożną przyczepnością za pomocą kleszczy do wyprostowania kanału szyjki macicy. Kleszczyki muszą być w tej pozycji przez cały czas wstrzykiwania Mireny, aby zapewnić ostrożną przyczepność szyjki macicy w kierunku wkładanego instrumentu.

5. Ostrożnie przesuwaj sondę macicy przez jamę do dna macicy, określ kierunek kanału szyjki macicy i głębokość macicy (odległość od zewnętrznej części gardła do dna macicy), wykluczając przegrody w macicy, syneczię i włóknienie podśluzówkowe. W przypadku, gdy kanał szyjny jest zbyt wąski, zaleca się rozszerzenie kanału i możliwe jest zastosowanie środków przeciwbólowych / blokady parakserii.

1. Otwórz sterylne opakowanie. Następnie wszystkie manipulacje powinny być wykonywane przy użyciu sterylnych instrumentów i sterylnych rękawiczek.

2. Przesuń suwak do przodu w kierunku strzałki w najdalsze położenie, aby wyciągnąć wkładkę wewnątrz rury kablowej.

Nie przesuwaj suwaka w dół, ponieważ może to doprowadzić do przedwczesnego uwolnienia leku Mirena. Jeśli tak się stanie, system nie będzie mógł ponownie zostać umieszczony w przewodniku.

3. Przytrzymując suwak w najdalszej pozycji, ustaw górną krawędź pierścienia indeksu zgodnie z zmierzoną odległością od zewnętrznego os do spodu macicy.

4. Kontynuując trzymanie suwaka w najdalszej pozycji, należy ostrożnie przesuwać prowadnicę przez kanał szyjki macicy do macicy, aż pierścień indeksu znajdzie się w odległości około 1,5-2 cm od szyjki macicy.

Nie należy popychać przewodu z użyciem siły. W razie potrzeby należy rozszerzyć kanał szyjki macicy.

5. Trzymając nadal przewodnik, przesuń suwak do znaku, aby odsłonić poziome wieszaki leku Mirena. Zaczekaj 5-10 sekund, aż wieszaki poziome będą całkowicie otwarte.

6. Ostrożnie popchnij prowadnicę do wewnątrz, aż pierścień indeksu dotknie szyjki macicy. Lek Mirena powinien teraz znajdować się w zasadniczej pozycji.

7. Trzymając przewodnik w tej samej pozycji, uwolnij lek Mirena, przesuwając suwak w dół tak daleko, jak to możliwe. Trzymając suwak w tej samej pozycji, ostrożnie wyjmij przewód, ciągnąc go. Przetnij nici w taki sposób, aby ich długość wynosiła 2-3 cm od zewnętrznej części gardła macicy.

Jeśli lekarz ma wątpliwości, czy system jest zainstalowany prawidłowo, należy sprawdzić pozycję systemu Mirena, na przykład za pomocą USG lub, w razie potrzeby, usunąć system i wprowadzić nowy, sterylny system. System należy usunąć, jeśli nie jest całkowicie w macicy. Zdalny system nie powinien być ponownie wykorzystywany.

Usunięcie / zastąpienie leku Mirena

Przed usunięciem / wymianą leku Mirena powinien zapoznać się z instrukcjami dotyczącymi stosowania leku Mirena.

Lek Mirena usuwa się delikatnie pociągając nitki za pomocą kleszczy.

Lekarz może zainstalować nowy system Mirena natychmiast po usunięciu starego.

U większości kobiet po założeniu leku Mirena następuje zmiana charakteru krwawienia cyklicznego. Podczas pierwszych 90 dni stosowania systemu Mirena, 22% kobiet zgłasza wzrost czasu trwania krwawienia, a nieprawidłowe krwawienie obserwuje się u 67% kobiet, częstość występowania tych zdarzeń zmniejsza się odpowiednio do 3% i 19% pod koniec pierwszego roku stosowania. W tym samym czasie, brak miesiączki rozwija się w 0%, a rzadkie krwawienie u 11% pacjentów w ciągu pierwszych 90 dni stosowania. Pod koniec pierwszego roku użytkowania częstotliwość tych zjawisk wzrasta odpowiednio do 16% i 57%.

Podczas stosowania leku Mirena w połączeniu z długotrwałą estrogenową terapią zastępczą u większości kobiet w pierwszym roku stosowania, krwawienie cykliczne stopniowo ustaje.