logo

Urządzenie wewnątrzmaciczne: cena, opinie, zdjęcia

Wkładka domaciczna (IUD) to małe urządzenie w kształcie litery T wykonane z elastycznego tworzywa sztucznego, które zawiera miedź lub hormony.

Spirala pochwy hamuje zdolność plemników do poruszania się, a owulacja może w ogóle nie wystąpić.

Z tego powodu maleje prawdopodobieństwo zapłodnienia. Heteroza zawierająca hormony ściska śluz szyjkowy, co zapobiega przenikaniu zapłodnionego jaja do macicy.

Jednak u większości kobiet zaleca się zainstalowanie spirali wolnej od hormonów.

Cewka pochwy jest zdecydowanie najlepszym niehormonalnym lekiem przeciwko niechcianej ciąży.

Czy to urządzenie domaciczne?

Działanie wkładki wewnątrzmacicznej ma dwa kierunki:

  • mechaniczny wpływ na nabłonek macicy, co powoduje zmiany w strukturze endometrium, a zapłodnione jajo nie może przywiązać
  • pianka powstająca podczas procesów zapalnych spowodowanych działaniem spirali na nabłonek, zmniejsza ruchomość i żywotność plemników

Ponadto, miedź wzmaga działanie antykoncepcyjne, powodując aseptyczne zapalenie w macicy.

W rzeczywistości ta metoda antykoncepcji jest nieskuteczna. Ponieważ ciąża jako taka może wystąpić, a zapłodniona komórka jajowa przenika do jamy macicy, ale nie ma możliwości wszczepienia jej z powodu zaburzeń w warstwie endometrium.

Płód umiera na 7-10 dni od poczęcia. Ale w większości przypadków jajko nie ma nawet czasu na dojrzewanie. IUD rozszerza jajowody i porusza się wzdłuż nich kilka razy szybciej niż zwykle. W rezultacie jajo pozostaje niedojrzałe i niezdolne do poczęcia.

Jak zainstalować urządzenie wewnątrzmaciczne?

Urządzenie wewnątrzmaciczne jest instalowane przez położnika-ginekologa w placówce medycznej.

Opublikuj wideo tak, jak zwykle.

Najpierw należy zbadać kobietę i przejść następujące testy:

  • w przypadku infekcji przenoszonych drogą płciową
  • HIV, zapalenie wątroby
  • rozmaz na flory
  • szokowanie szyjki macicy
  • analiza moczu
  • Ultradźwięki narządów miednicy

Jeśli nie ma przeciwwskazań do zainstalowania wkładki wewnątrzmacicznej, a kobieta nie spodziewa się dziecka, jest ona zapisywana na spotkaniu z lokalnym ginekologiem. Lekarz umieszcza spiralę w jamie macicy.

Należy zauważyć, że spirala polega głównie na rodzeniu kobiet rodzinnych. Osobom karmiącym przepisuje się spiralę zawierającą hormony z powodów medycznych.

Na przykład, Mirena zmniejsza ilość krwawienia podczas menstruacji, zapobiegając w ten sposób wzrostowi włóknistych węzłów na macicy. U kobiet, które rodziły, jamę macicy jest mniejsza niż jamy macicy, 2 razy, a kanał szyjki macicy, wręcz przeciwnie, jest bardziej rozciągnięty. W związku z tym wygodniej jest zainstalować wkładkę dla kobiet, które już zostały matkami.

Wprowadzenie spirali odbywa się w połowie cyklu. W tym okresie aktywność przeciwbakteryjna śluzu szyjnego jest maksymalna, ryzyko odrzucenia i inne problemy są zmniejszone.

Powierzchnię szyjki macicy poddaje się działaniu żelu znieczulającego. W niezwykle rzadkich przypadkach można podać środek przeciwbólowy. Ogólnie rzecz biorąc, kobieta odczuwa jedynie łagodny ból, porównywalny z bólem pojawiającym się na początku menstruacji.

Następnie zaleca się położyć. Oczywiście w poliklinice trudno to zrobić. Najlepiej jest wziąć wolne w dniu instalacji Marynarki Wojennej lub wziąć czas wolny od pracy.

Staraj się nie wykonywać pracy fizycznej. W pierwszym tygodniu po instalacji zrezygnuj z seksu i sportu. W tym czasie może wystąpić krwawienie i ociężałość w jamie brzusznej.

To nie jest straszne, ale jeśli ból jest silny i nie ustaje, należy skonsultować się z lekarzem, aby usunąć spiralę.

Jak usunąć spiralę?

Urządzenie wewnątrzmaciczne przypomina literę "T" z antenami poniżej.

Dla nich sama spirala zostanie narysowana. Proces jej usuwania jest w większości przypadków bezbolesny, ale kobieta najczęściej odczuwa dyskomfort.

Jeśli nie ma powikłań, takich jak perforacja macicy, usunięcie wkładki wewnątrzmacicznej odbywa się w warunkach poliklinicznych.

Kobieta leży na fotelu ginekologicznym, lekarz wprowadza rozszerzacz do pochwy, aby zobaczyć szyjkę macicy. Jest leczony antyseptycznie. Następnie za pomocą kleszczyków i innych instrumentów pomocniczych ginekolog spróbuje "chwycić" antenę i wyciągnąć helisę z macicy.

Jeśli z jakiegoś powodu to nie zadziała, usunięcie zostanie przeprowadzone przy pomocy hysteroskopu.

Podczas usuwania kobieta odczuwa skurcze i ból w jamie brzusznej, prawdopodobnie krwawienie, ale wszystko idzie dość szybko.

Wiarygodność jako środek antykoncepcji

Ta metoda antykoncepcji jest uważana za najbardziej wiarygodną ze wszystkich dostępnych, a jej skuteczność wynosi 99,9%.

Spośród 100 kobiet, które miały spiralę w ciągu roku, tylko jedna zaszła w ciążę.

Jednak kobieta po prostu nie zauważyła, że ​​upuściła spiralę. I to wypada dla tych, którzy właśnie urodziło dziecko, i dla nienarodzonego dziecka z powodu szerszego przejścia kanału szyjki macicy.

Ale nie zapominaj, że wkładka wewnątrzmaciczna nie chroni przed infekcjami przenoszonymi drogą płciową, więc nie powinieneś zapominać o prezerwatywach w przypadku braku stałego partnera seksualnego.

Połączenie tych dwóch metod ochrony zwiększa niezdolność do poczęcia nawet do 100%.

Jeśli spirala jest prawidłowo ustawiona, po jej usunięciu kobieta może zajść w ciążę w ciągu roku. Ponadto wiele kobiet zauważyło pozytywny efekt psychologiczny korzystania z urządzenia wewnątrzmacicznego.

Bez obawy przed nieplanowaną ciążą, kobieta staje się bardziej pewna siebie, zrelaksowana i pełna temperamentu.

W przeciwieństwie do doustnych środków antykoncepcyjnych spirala nie wymaga żadnych ograniczeń i codziennego monitorowania. Ponadto człowiek nie odczuwa w ogóle. Wkładka wewnątrzmaciczna + srebro nie tylko chroni przed niechcianą ciążą, ale także zmniejsza ryzyko procesów zapalnych w miednicy.

Efekty uboczne

Pomimo wszystkich zachwytów wkładki wewnątrzmacicznej i jej skuteczności, nie zapominaj, że jest to przede wszystkim lekarstwo i ma swoje własne skutki uboczne. Wśród nich są:

  • zwiększa ryzyko wprowadzenia zakażenia do jamy macicy
  • ilość krwawienia podczas menstruacji znacznie wzrasta
  • w przypadku nieprawidłowej instalacji macicy kobieta może odczuwać ból w dolnej części brzucha
  • niehormonalna cewka nie chroni przed ciążą pozamaciczną
  • Po usunięciu wkładki konieczne jest stosowanie prezerwatywy przez pierwsze 3-4 miesiące, ponieważ istnieje ryzyko ciąży pozamacicznej
  • spirala nie chroni przed infekcjami przenoszonymi drogą płciową, dlatego nie nadaje się dla kobiet, które nie mają stałego partnera

Urządzenie wewnątrzmaciczne, opinie

  • Niektóre kobiety obawiają się, że jeśli założysz hormonalną cewkę, zaczniesz przybierać na wadze, twój nastrój ulegnie pogorszeniu, a twoja klatka piersiowa będzie bolała. W rzeczywistości, niektóre zmiany będą obserwowane przez pierwsze 1-1,5 miesiąca, aż organizm się przyzwyczai. Jeśli będą kontynuować, helisę należy usunąć.
  • po zainstalowaniu wkładki dochodzi do utraty krwi podczas menstruacji. Należy o tym pamiętać. Jeśli kobieta jest już tak obfita, powinna wybrać hormonalną wkładkę domaciczną. Przeciwnie, zmniejszają krążenie krwi.
  • istnieją obawy, że marynarka wojenna może spaść. Tak, tak się dzieje, więc potrzebujesz miesiąca po instalacji, aby przyjść do ginekologa na wizytę, a następnie obserwować co sześć miesięcy.
  • kobiety boją się ustalić spiralę po porodzie. Co, jeśli w jakiś sposób wpływa to na karmienie piersią? W rzeczywistości, jeśli wkładka nie jest hormonalna, wówczas helisa pozostaje prawie jedynym możliwym sposobem ochrony podczas laktacji. O wiele bardziej niebezpieczne jest stosowanie doustnych środków antykoncepcyjnych.

Plusy i minusy korzystania z urządzenia wewnątrzmacicznego

Plusy

  • wkładka domaciczna jest najskuteczniejszym sposobem zapobiegania ciąży
  • spirala nie przeszkadza ścianom pochwy w absorpcji hormonów i enzymów zawartych w męskich plemnikach
  • nie musisz brać codziennie pigułek w tym samym czasie i martwić się, jeśli nie weźmiesz ich na czas
  • spirala ma długą żywotność
  • jeśli spirala nie jest hormonalna, nie powoduje zmian fizjologicznych w ciele kobiety
  • mężczyzna nie odczuwa dyskomfortu podczas stosunku, w przeciwieństwie do prezerwatywy lub pierścienia
  • instalacja urządzenia wewnątrzmacicznego nie wymaga dużych inwestycji finansowych
  • kiedy helisa zostanie usunięta, kobieta może szybko zajść w ciążę

Przeciw

  • do instalacji marynarki wojennej istnieją przeciwwskazania
  • nie nadaje się dla kobiet rodzących
  • nie chroni przed chorobami przenoszonymi drogą płciową, dlatego nie nadaje się dla niezamężnych kobiet i nie ma stałego partnera
  • podczas noszenia spirali może wystąpić ciąża pozamaciczna
  • krwawienie wzrasta podczas menstruacji
  • jeśli zainstalowana jest niepoprawnie, helisa może urosnąć do macicy

Urządzenie domaciczne (IUD). Recenzje

Łączna liczba wiadomości: 280

11/22/2010, Olga
Mam 27 lat, rok po porodzie zaszłam w ciążę i poszedłem na aborcję, doznania takie jak słowa, więc postanowiłem włożyć spiralę, sam doktor powiedział, który kupić i niedrogi, umieścił go w ostatnich dniach miesiąca, kiedy już się rozmazał, więc nie było Jedyne, co mnie teraz martwi, to to, że jest bardzo obfita i długa.

10.07.2010, Kate
I 20. umieścić marynarkę po porodzie, ponieważ miesięcznie poszło w ciągu 2 miesięcy. bóle w dole brzucha, OBSTATYWNE miesiączki, ból w plecach, jak przy skurczach, osłabienie, ciągłe wydzielanie śluzu. podczas seksu mój mąż czuł włosy, odczuwałem dyskomfort, ponieważ Bałem się, że spirala się zmieni. ale w pośpiechu jej mąż wyjechał za granicę do pracy, w wyniku seksu, nie było. po kilku miesiącach poszedłem do lekarza, aby zdjąć spiralę, nie mogłem tolerować takich okresów, okazało się, że zebrałem całą wiązkę. pochwa i macica zostały powiększone, pleśniawkowe... brrr.. Byłem przerażony. kiedy wybrała wkładkę, okazało się, że była zardzewiała)))) przez około miesiąc, wszystkie tła ciągnęły się dalej, potem wszystko wróciło do normy, gdybym poszła dłużej, byłoby gorzej... teraz chcę tynk, oh podczas karmienia piersią. wielu "przeciw", ale sam decydujesz, ponieważ każdy organizm jest inny.

08/26/2010, anonimowy
po pierwszym porodzie założyła wieloraką spiralę. Jest z nią od 6 lat (choć jest na niej 5 lat). Nie ma problemu, ustaw i zapomnij. Jak tylko helisa została usunięta, dwa miesiące później Jess zaczęła przyjmować OK - po prostu okropne: włosy opadły, klatka piersiowa wzrosła o 2 rozmiary i bolało to okropnie. Teraz chcę ponownie wprowadzić spiralę na 5 lat.

9 sierpnia 2010 r., Lena
Mam 24 lata Urodziłem córkę 2 lata temu (była to cesarska sekcja), mój mąż prosi o zainstalowanie spirali. Ale ja naprawdę nie chcę i nie wiem, co robić. Czytam recenzje, a przede wszystkim negatywne, mąż uwielbia twardy seks, więc myślę, że wyskoczy bardzo szybko? Czy tak jest? Czy to wpływa?

01.01.2011, Natalia
Ja także, po COP i obszedłem wielu lekarzy, z których 90% w jednym głosie w żaden sposób nie mówiło.
I fakt, że może wypaść z takim stosunkiem 70%
Ta metoda ochrony nie jest odpowiednia!

27.10.2011, Olga
Witam, mam 21 lat, urodziłem córkę rok temu, włożyłem spiralę 3 tygodnie temu, podczas stosunku mój mąż mówi, że czasami czuje nieprzyjemne uczucie, jak sobie z tym poradzić?

10.12.2010, Katerina
Mam 30 lat. dwoje dzieci: mają 7 i 5 lat. po urodzeniu drugiego dziecka nie chciałem mieć więcej dzieci, tak jakby cały zestaw - córka i syn :) bali się umieścić spiralę, zbyt mało "życzliwych", którzy zniechęcają. chronione przez doustne środki antykoncepcyjne, po prostu - pigułki, aż po raz kolejny poleciał. syn był jeszcze mały, więc ciąża urwała się i bez wahania położyła spiralę. Początkowo obawiała się, że wypadnie, mówią, że w ciągu pierwszych trzech miesięcy istnieje wysokie ryzyko, a nawet w ciągu roku wszystko może tak być. Ale Bóg ma miłosierdzie, a teraz ze spiralą 2 lat żalu, nie wiem. Mój mąż i ja również preferujemy trudny seks, ale to jest w porządku - brak dyskomfortu, brak bólu lub zaburzenia cyklu - wszystko jest w porządku - żyjemy pełnoprawnym życiem seksualnym.

12/10/2010 Luda
Powiedz mi, w którym dniu możesz zacząć po zainstalowaniu Navy?

11.01.2011, Elena
działa natychmiast, ale od momentu wprowadzenia w ostatnich dniach miesiąca lekarze zalecają kilka dni

12.25.2010, Julia
Wczoraj marynarka wojenna kazała lekarzowi powiedzieć, że możesz żyć, kiedy twój wiek jest całkowicie ponad 26 lat

Urządzenie domaciczne: plusy i minusy

Wkładka wewnątrzmaciczna (IUD) jest jednym z najczęstszych sposobów ochrony przed niechcianą ciążą. I nie jest to zaskakujące, ponieważ wiarygodność tej metody antykoncepcji wynosi więcej niż 95%.

Według WHO obecnie około 75 milionów kobiet preferuje wkładkę domaciczną ze względu na jej skuteczność i bezpieczeństwo użytkowania. Ale instalacja spirali jest ingerencją w ciało, więc ta procedura z pewnością ma swoje wady i zalety, które należy zbadać przed użyciem.

Co to jest wkładka domaciczna (IUD)

Urządzenie wewnątrzmaciczne jest małym plastikowym i metalowym urządzeniem umieszczonym w kobiecej macicy w celu ochrony przed niechcianą ciążą. Srebro lub miedź pokryta spiralą chroni macicę przed infekcją i zwiększa działanie antykoncepcyjne.

Istnieje wiele różnych typów wkładek domacicznych, różniących się rozmiarem, kształtem, materiałami, na przykład: pętla, spirala, T-kształtna, pierścień, podkowa, itp. Najbardziej powszechna jest obecnie wkładka w kształcie litery "T". Zapobiega przedostawaniu się plemników do macicy, zmniejszając okres owulacji i zapobiegając dołączaniu zapłodnionego jaja do endometrium macicy.

Uwalniają także hormonalne urządzenia domaciczne, łącząc zalety antykoncepcji doustnej i wewnątrzmacicznej. Instrukcje użytkowania są dołączone do dowolnego urządzenia wewnątrzmacicznego. Tylko lekarz może odebrać, zainstalować, a także usunąć cewkę z macicy. Granatowiec może być noszony do 10 lat, ale zwykle nakłada się go na rok 3-4. Najczęściej ginekolodzy polecają kobietom takie spirale jak Mirena, Multiload, Nova T.

Jak działa wkładka domaciczna (IUD)?

Zasada działania wkładki wewnątrzmacicznej polega na zapobieganiu implantacji i rozwojowi zarodka w macicy. Spirala tworzy efekt obecności obcego ciała, co zapobiega przedostawaniu się plemników do macicy i zapładnianiu jaja. W przypadku zapłodnienia helisa uniemożliwia dołączenie jaja do endometrium macicy.

Która spirala jest lepsza i jak wybrać właściwą wkładkę, tylko lekarz decyduje, biorąc pod uwagę indywidualne cechy twojego ciała. Po włożeniu helisy do jamy macicy rozpoczyna natychmiast pracę. Działanie antykoncepcyjne wkładki jest oparte na następujących mechanizmach działania:

Spirala zwiększa napięcie mięśni macicy, zapobiegając przywieraniu zapłodnionego jaja. Wzmaga również perystaltykę jajowodów, a zatem zapłodniona komórka jajowa ma czas na dostanie się do macicy, gdy endometrium nie jest na nią przygotowane. Jeśli nastąpi nawożenie, ciąża zostanie przerwana przez poronienie samoistne we wczesnym okresie.

  • efekt aseptycznego stanu zapalnego

Po wprowadzeniu spirali leukocyty zaczynają się podnosić w macicy, postrzegając ją jako ciało obce. Przenikanie leukocytów do endometrium uniemożliwia wszczepienie jaja. Ponadto, białe krwinki i makrofagi zwiększają proces wchłaniania nasienia, zapewniając jeszcze bardziej wyraźny efekt antykoncepcyjny.

  • efekt tworzenia zaburzeń enzymatycznych

Wkładka domaciczna zmienia skład enzymów w endometrium macicy i tworzy w niej niekorzystne warunki do zapłodnienia.

  • efekt niedrożności przenikania plemników do jamy macicy

Końce włókien urządzenia wewnątrzmacicznego przeszkadzają plemnikom przedostawać się do kanału szyjki macicy. W cewkach hormonalnych w szyjce macicy występuje również zgrubienie śluzu.

  • efekt hamowania owulacji

Spirala stwarza warunki do blokowania owulacji, wpływając na układ podwzgórzowo-przysadkowy.

Instalowanie urządzenia wewnątrzmacicznego

Wkładka wewnątrzmaciczna może być używana dla kobiet, które urodziły po aborcji, jeśli aborcja została wykonana bez powikłań zapalnych, kobiety, które urodziły po 35 latach, które mają przeciwwskazania do doustnych środków antykoncepcyjnych, kobiety o niskim ryzyku infekcji dróg rodnych przy braku patologii szyjki macicy.

Procedura wprowadzania spirali do jamy macicy jest interwencją medyczną wymagającą pewnego przygotowania. Przed zainstalowaniem spirali kobieta powinna być dobrze przebadana i wyleczyć wszystkie przewlekłe choroby ginekologiczne.

Inspekcja przed zainstalowaniem Marynarki Wojennej obejmuje:

  • konsultacje z lekarzem w celu zebrania historii pacjenta;
  • badanie ginekologiczne w celu określenia wielkości i położenia macicy;
  • Ultradźwięki narządów miednicy, aby wykluczyć formacje i procesy zapalne w macicy i jej przydatkach;
  • kliniczne badania krwi i moczu;
  • testy krwi na HIV, kiłę, zapalenie wątroby;
  • dostarczanie wymazów na cytologię, mikroflorę z 3 punktów, oddzieloną pochwę i szyjkę macicy;

Bezpośrednio przed wprowadzeniem wkładki domacicznej ginekolog musi sondować macicę i zmierzyć długość i odległość między kątami macicy. Spirala jest wstawiana przez 3-4 dni menstruacji, ponieważ podczas krytycznych dni szyjka macicy jest uchylona, ​​co ułatwia wkładanie wkładki. Ponadto, krew uwolniona podczas menstruacji, zmniejsza ryzyko uszkodzenia macicy i oznacza brak ciąży w momencie instalacji spirali.

Lekki ból w jamie brzusznej po wprowadzeniu spirali i plamienia - norma, to tylko reakcja macicy na wprowadzenie obcego ciała. W pierwszych dniach pacjent nie jest zalecany do ćwiczeń. Życie seksualne po zainstalowaniu wkładki może rozpocząć się w ciągu 1-2 tygodni w zależności od stanu zdrowia.

W pierwszych kilku miesiącach po zainstalowaniu spirali możliwe jest pojawienie się plamienia. Jeśli helisa jest prawidłowo ustawiona, ani kobieta, ani jej partner seksualny nie powinni tego odczuwać. Badanie lekarskie po wprowadzeniu spirali należy wykonać najpierw raz w miesiącu, potem raz na trzy miesiące, a następnie co sześć miesięcy.

Efekty uboczne po wstawieniu IUD

Efekty uboczne po zainstalowaniu helisy do jamy macicy występują rzadko. Nowoczesne technologie wytwarzania wkładek domacicznych zmniejszają do minimum ryzyko ich pojawienia się. Niemniej jednak, po wprowadzeniu spirali należy skonsultować się z lekarzem, jeśli:

  • ciężkie krwawienie;
  • dolny ból brzucha;
  • podejrzenie ciąży;
  • bolesne lub krwawe upławy podczas stosunku;
  • pojawiły się objawy infekcji (nietypowy upławy, swędzenie, pieczenie, nieprzyjemny zapach);
  • struny helisy skrócone lub wydłużone

Przeciwwskazania do instalacji IUD

  • ciąża;
  • ciąża pozamaciczna w przeszłości;
  • ostre lub przewlekłe procesy zapalne narządów płciowych;
  • endometrioza;
  • dysplazja szyjki macicy;
  • nieprawidłowość budowy macicy;
  • edukacja w macicy;
  • krwawienie z macicy;
  • anemia;
  • zaburzenia krwawienia;
  • choroby endokrynologiczne (cukrzyca, problemy z tarczycą)

Plusy i minusy wkładki domacicznej

Zalety urządzenia wewnątrzmacicznego

Najważniejszą zaletą korzystania z wkładki jest długotrwała ochrona przed niechcianą ciążą (przez okres od 3 do 10 lat, w zależności od rodzaju spirali). Działanie antykoncepcyjne występuje natychmiast po zainstalowaniu urządzenia. Metoda ochrony za pomocą spirali jest bardzo skuteczna, stopień ochrony sięga 98%.

Spirala jest łatwa do zainstalowania, a proces ten jest odwracalny, tj. na życzenie pacjenta spirala może zostać usunięta w każdej chwili na prośbę kobiety. Ciąża po usunięciu spirali zwykle występuje po kilku cyklach, a czasami nawet w pierwszym cyklu menstruacyjnym, płodność jest przywracana dość szybko.

Antykoncepcja antykoncepcyjna daje kobietom możliwość podejmowania własnych decyzji dotyczących planowania dzieci. Partner seksualny nie będzie w stanie dowiedzieć się o obecności spirali w ciele kobiety, ponieważ nie jest odczuwalny. Dodatkowe środki ochrony marynarki wojennej nie są wymagane. Spirala w żaden sposób nie wpływa na ogólny stan kobiety, nie pogarsza przebiegu chorób pozagenitalnych.

Łatwość użycia wkładki jest taka, że ​​nie wymaga codziennego monitorowania, jak na przykład w przypadku pigułek antykoncepcyjnych. Zainstalowane i zapomniane przez kilka lat. Inne leki i leki nie wpływają na działanie antykoncepcyjne wkładki wewnątrzmacicznej. W obecności spirali można również wykonywać dowolne zabiegi chirurgiczne. Spirala nie jest przeciwwskazana podczas laktacji.

Koszt instalacji wkładki wewnątrzmacicznej jest różny w zależności od rodzaju spirali i wybranej kliniki, ale ogólnie ta metoda ochrony jest dostępna dla wszystkich segmentów populacji. W niektórych klinikach dla kobiet spirale są dostępne dla kobiet całkowicie za darmo. Przyjmowanie doustnych środków antykoncepcyjnych czasami kosztuje znacznie więcej.

Wady urządzenia wewnątrzmacicznego

Być może główną wadą korzystania z wkładki jest to, że po wprowadzeniu spirali szyjka macicy pozostaje uchylona, ​​co jest obarczone wprowadzeniem do niej chorobotwórczych mikroorganizmów. To z kolei może powodować proces zapalny w miednicy: macicy (endometrium) i jej przydatków (zapalenie przydatków), nawet jeśli helisa jest wykonana z metalu z efektem dezynfekcji.

Przez pierwsze kilka miesięcy używania spirali kobieta może odczuwać ból w dolnej części brzucha. Przyczyną bólu po zainstalowaniu wkładki jest zwiększona czułość macicy lub nieprawidłowo wybrany rodzaj spirali. Obecność ciał obcych w macicy, jak również trwałe mechaniczne uszkodzenie endometrium macicy w miejscu kontaktu ze spiralą przedłuża miesiączkowanie i ilość przepływu menstruacyjnego. W rzadkich przypadkach jest obarczona anemią.

Niestety, czasami przy korzystaniu z wkładki domacicznej może wystąpić ciąża ektopowa - stan, w którym zapłodnione jajeczko jest przyczepione nie do macicy, tam gdzie ma być, ale do jajowodów. Konsekwencje ciąży pozamacicznej są niezwykle niebezpieczne, nawet śmiertelne, jeśli ciąża nie została wcześnie wykryta.

Po wprowadzeniu do jamy macicy spirali endometrium macicy staje się cieńsze, co niekorzystnie wpływa na możliwość zajścia w ciążę w przyszłości i zwiększa ryzyko poronienia. Wszelkie nieprawidłowości w budowie narządów płciowych kobiety są przeciwwskazaniem do założenia spirali, ponieważ nie można zagwarantować stuprocentowej ochrony przed ciążą.

Kolejną istotną wadą IUD jest prawdopodobieństwo wypadnięcia spirali. Zwykle dzieje się to w krytyczne dni. Ponieważ utrata spirali jest postrzegana przez kobietę niezwykle rzadko, możliwa jest niechciana ciąża. IUD nie chroni przed infekcjami narządów płciowych, więc jest to metoda antykoncepcji, ale z wątpliwymi partnerami powinieneś używać dodatkowej ochrony z prezerwatywami.

Spirala jest umieszczana tylko na kobietach, które rodziły, a zatem, jako metoda antykoncepcji, nie każdy jest odpowiedni. Nie wkładaj, nie wyciągaj spirali w sposób kategorycznie niemożliwy. Wszelkie manipulacje z urządzeniem wewnątrzmacicznym powinny być wykonywane wyłącznie przez specjalistę. Co sześć miesięcy kobietę zaleca się przebadać ginekologowi w celach profilaktycznych.

Tak więc, wkładka domaciczna jako metoda ochrony może nie pasować do każdej kobiety, ponieważ istnieje wiele przeciwwskazań i poważnych skutków ubocznych podczas jej stosowania. Dlatego wybór i instalacja wkładki wymaga starannego przygotowania i konsultacji z wykwalifikowanym lekarzem.

Jak nie dostać się do szpitala psychiatrycznego lub uwagi - "Pokój"!

Urodziłam dziecko za 30 lat. Według rosyjskich standardów prawdopodobnie jest już za późno, ale tutaj jest to normą (mieszkam w Kalifornii od ponad 10 lat).

Ale nie chodzi o to, kiedy najlepiej jest rodzić. Chciałem tylko powiedzieć, że przez te wszystkie lata, dopóki moja córka się nie urodziła, nie wiedziałem, co to jest helisa czy pigułki hormonalne. Przez wszystkie 14 lat naszego małżeństwa, mój mąż i ja używaliśmy wyłącznie prezerwatyw i czuliśmy się mniej lub bardziej tolerancyjni. Nie chciałem połykać tabletek, a spirala nie była zalecana. Teraz, po narodzinach dziecka, ja, na jednym z pierwszych spotkań z lekarzem, zapytałem o metody ochrony. Lekarz powiedział mi o pigułkach i o pierścieniach kobiecych, które musiały być zmieniane co miesiąc i o czymś innym. Wszystko to wydawało mi się zbyt skomplikowane, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że mam złą pamięć. Zapytałem, czy istnieje coś bardziej trwałego i niezawodnego, aby głowa nie bolała. Problem polegał na tym, że nie zadałem sobie trudu, aby dowiedzieć się, jak po angielsku będzie "spirala" :), a ja czekałem na wszystko, gdy lekarz sam mi to zaproponował, a zrozumiem to po opisie. Tak więc, ogólnie rzecz biorąc, okazało się, że uzgodniliśmy spiralę. Muszę powiedzieć, że urodziłem się w dobrym szpitalu i urodziłem w cudownych warunkach. Ale w tym samym czasie wiedziałem, że wkrótce kupię kolejne ubezpieczenie i opuścimy szpital, ponieważ proste lekarze pozostawiają wiele do życzenia. Tak, są w stanie działać i ożywić w porządku, a wspaniale jest je urodzić. Ale zwykli terapeuci są okropni, diagnostycy są po prostu nieobecni, nie dotrzesz do specjalisty, dopóki terapeuta nie postawi diagnozy, a kolejki do specjalistów są dwa miesiące do przodu. Krótko mówiąc, wiedziałem, że lekarze nie byli zbyt dobrzy, ale miałem nadzieję, że pomogą mi wybrać prostą spiralę i jakoś to ułoży.

Tak więc, mój lekarz i ja zgodziliśmy się na spiralę Mirena. "Mirena" tak "Mirena" - to imię nic mi nie mówiło. Nowoczesna cewka hormonalna, niezawodna. Przeczytałem broszurę, że dostałem, wszystko wydaje się być w porządku. I umieściłem "Miren". Stało się to dosłownie dwa miesiące po porodzie. Co miesiąc nie wznowiłem. Mogłem tylko w przybliżeniu zrozumieć, że coś się dzieje. Nic nie bolało, nie było żadnej krwi (!). Tak więc, rozładowanie światła, jak w ostatnim dniu zwykłego miesiąca. Poszedłem do lekarza (nawet w tym samym szpitalu), powiedzieli mi tam, że to normalne dla Mireny i uspokoiłem się. Seks Stało się znacznie jaśniejsze, jak tylko mój mąż i ja przestaliśmy myśleć o gumie i byłem bardzo zadowolony. Nadal: ciąża nie występuje, nie ma miesiączki, nic nie boli. Piękno! Oto tylko PMS (zespół napięcia przedmiesiączkowego). Nagle zacząłem zauważać, że 10 dni przed tak zwanym okresem menstruacyjnym, stałem się strasznie rozdrażniony, czego nigdy nie było w moim życiu. Cóż, myślę, że wszystko się zmieniło po porodzie, zmianach hormonalnych w ciele i tak dalej. Ponadto, PMS jest normalnym zjawiskiem dla wielu kobiet. I znów wewnętrznie uspokoił się.

Ale irytacja rosła dosłownie z miesiąca na miesiąc. Zacząłem krzyczeć na mojego męża, na moją teściową, nawet na niemowlę. W pierwszej połowie cyklu miesięcznego czułem się mniej lub bardziej znośny, ale bliższy comiesięcznym miesiącom stałam się niekontrolowana. Moje dziecko było zupełnie bezsenne, spał bardzo mało i bardzo niespokojnie, więc zawsze czułem się śpiący, zmęczony i zły. Dziecko miało rok, a ja prawie nie czerpałem radości z macierzyństwa. Denerwowało mnie wszystko i wszyscy. Czułem się okropnie zmęczony i sfrustrowany, nawet jeśli dobrze się przespałem. Byłem śmiertelnie zmęczony w pracy, chociaż pracowałem tylko kilka godzin dziennie. Często płakałem z wszelkich bzdur, przyniosłem z mym płaczem zarówno mojego męża, jak i teściową. Poza tym doszło do tego stopnia, że ​​nie chciałem niczego w życiu - bez odpoczynku, bez rozrywki, bez zakupów modnych szmat, bez wakacji. nic Depresja wsysała mi głowę. To już nie był zwykły PMS, przez cały czas czułem się zmęczony i zirytowany. Prawie nie robiłem prac domowych. Czasami tylko gotowała jedzenie, myła naczynia, myła i prasowała bieliznę. Nie obchodziło mnie, że wszędzie jest kurz, że podłoga w kuchni nie była prana od dawna, zabawki leżały w domu. Nie chciałem ani czystości, ani komfortu w domu, a nawet jeśli znalazłem siłę do czyszczenia, czystość w pokojach nie była zadowalająca. Nie obchodziło mnie to. Oczywiście kochałem to dziecko, ale jego niechęć do spania wieczorami doprowadziła mnie do rozpaczy. W rezultacie zarówno moja córka, jak i ja obawialiśmy się wieczornego zniesienia, a na widok łóżka stała się histeryczna. Tymczasem czas minął, córka dorastała, babcie aktywnie pomagały, ja i mój mąż pracowaliśmy. Zmieniłem stare ubezpieczenie medyczne na zupełnie inny, droższy. I tutaj sprawa pomogła. Jak to się mówi: nie byłoby szczęścia, ale nieszczęście pomogło.

Zeszłego lata, jak zwykle w lipcu, miałem dużo pracy. Jestem pianistką iw tym miesiącu musiałem siedzieć przy fortepianie przez 6-7 godzin dziennie. Pracowało ciężko dla mnie bardziej niż kiedykolwiek, zmęczenie pomnożyło się, byłem ciągle nerwowy, szczególnie jeśli z powodu korków spóźniłem się do pracy. Miałem prawdziwe napady złości tuż za kierownicą, kiedy zobaczyłem, jak bardzo się spóźniłem. Po kilku tygodniach tak ciężkiej pracy coś stało się z moją prawą ręką. Kiedy grałem na pianinie, czułem ból w moim nadgarstku, niezbyt silny, ale raczej namacalny. Po kolejnych dwóch tygodniach pracy pomyślałem, że ręka minie sama, ponieważ teraz będę pracował znacznie mniej. Ale ręka nie minęła. Miesiące minęły, przyszła zima i ramię zaczęło boleć prawie stale pod każdym ciężarem, a nawet nadgarstek był zawsze lekko spuchnięty. Więc możesz stracić pracę! Musiałem szukać lekarzy.

Po długim poszukiwaniu lekarza i eksperymentach ręcznych w formie masażu, zimnych i gorących okładów, tabletek itp. W końcu znalazłem wspaniałego lekarza, który wyleczył moją rękę jednym wstrzyknięciem! Była już wiosna, byłem prawie zdesperowany i nagle to było takie proste - jeden zastrzyk i to wszystko! Lekarz wydawał mi się prawie czarodziejem. I zdecydowałem się skonsultować z nim na temat PMS, braku okresów itp. Powiedział, że to wszystko nie jest normalne i polecił mi dobrego ginekologa. Natychmiast zadzwoniłem do kliniki, aby umówić się na wizytę. Do czasu, kiedy jej córka miała już dwa lata, wciąż miała problemy z pójściem spać wieczorami, ale spała całą noc aż do późnego ranka, nie budząc się. Zacząłem się wystarczająco spać, ale mimo to zmęczenie nie minęło. Nic nie mogłem zrozumieć. Dlaczego narodziny dziecka tak nagle zmieniły moją postać? Oczywiście nie byłem aniołem przed porodem, ale nigdy tak histerycznie. Byłem przerażony, że mam dziecko, a nie dlatego, że tego żałowałem, ale tylko dlatego, że było mi przykro z powodu dziecka - cóż, dlaczego dostał tak obrzydliwą matkę? Moja teściowa uspokoiła mnie, jak tylko mogła, powiedziała, że ​​jestem dobrą matką, po prostu muszę odpocząć. Ciągle doradzała mojemu mężowi i mnie, abyśmy wzięli urlop i poszli gdzieś razem. Ale nie chciałem zostawić mojej córki. Tak, i tak łatwa praca z moim mężem nie zostanie wydana. Histerycy kontynuowali, mąż unikał kontaktu ze mną, ale prawdę mówiąc, tak naprawdę nie chciałem się komunikować. Nie mam nawet na myśli seksu, po prostu nie chciałem nikogo oglądać. Stwierdziłem, że ciągle coś znajduję, i wszystko wydawało mi się błędne wokół mnie, a wszyscy ludzie wokół mnie byli idiotami, którzy zgodzili się zatruć moje istnienie. Szalony pies

Przyszedłem do ginekologa w kwietniu. Okazało się, że jest ciotką, całkiem młodą i bardzo inteligentną. Przy okazji, Rosjanie, więc nie musiałem wysilać się, żeby wyjaśnić jej wszystkie moje problemy. Kiedy powiedziałem o "Mirenie", nagle zaczęła mnie pytać, jak zaczęły się moje miesiączki, jak rodziłem, czy było krwawienie itp. Odpowiedziałem na pytania, nie do końca rozumiejąc ich znaczenie. Miesięczne były zawsze skąpe, przez 2-3 dni, sama rodziła, nie było krwawienia. Lekarz był strasznie zaskoczony. "Dlaczego położyłeś" Miren? "Zapytała, okazało się, że Mirena nie jest prostą spiralą, jest pokazywana przede wszystkim kobietom, które miały zbyt ciężkie miesiączki, krwawienie lub poważne komplikacje po porodzie. Jest spirala hormonalna z pewnymi lekami i nie potrzebuję tego w ogóle, dlatego PMS jest tak silny - hormony działają, a brak krwi podczas menstruacji jest absolutnie normalny, lekarz wyjaśnił mi przez długi czas jak to wszystko się dzieje. że mniej czasu pozostało do końca z Skała tej spirali (ustawiam ją na 5 lat), słabsza będzie ICP, a ponieważ głównym problemem dla mnie był brak miesiączki, i byłam przekonana, że ​​wszystko jest w porządku, zdecydowałam z lekarzem, aby zostawić wszystko tak, jak było. i pół roku, żeby zastąpić "Mirena" regularną spiralą, ale zdecydowali, że to spirala, która uczyniła moje życie tak nie do zniesienia, usiadła mocno w mojej głowie, po prostu nie mogłam w pełni uwierzyć, że taka mała spirala tak silne działanie. Wciąż myślałem, że po prostu potrzebuję odpoczynku, aw sierpniu, kiedy będę wolniejszy w pracy, mogę odpocząć, może nawet pójść gdzieś na kilka dni, zostawiając córkę mojej babci. Ale wkrótce stało się jasne, że do sierpnia nie będę mógł dotrzeć. Lub popaść w wypadku, ponieważ prowadzenie samochodu w tak napompowanym stanie jest po prostu niebezpieczne, albo do obłąkanego azylu. Albo powąchaj. Tak, zacząłem pić. Aby nie zakorkować wódki z butelkami, ale kieliszek lub dwa wina wieczorem - już tego potrzebowałem. I dopiero po kolejnym napadzie złości, odczuwając bezpośrednie zapotrzebowanie na alkohol, zrozumiałem, że tak piją ludzie. Trzeba było coś zrobić i postanowiłem usunąć spiralę! Nagle spirala jest źródłem wszystkich moich kłopotów.

Nie byłem pewien, ale i tak nie było innych opcji. Następnego ranka zadzwoniłem do kliniki i poszedłem do lekarza na wizytę. Potem wszystko stało się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Od pierwszych godzin, kiedy wyciągnięto mi spiralę, poczułem się znacznie spokojniejszy. Cała moja nerwowość i napięcie, które nie pozwoliło mi odejść przez ponad dwa lata, gdzieś zniknęły. I nie stopniowo, ale nagle wszystkie naraz. Bałem się uwierzyć w moje uczucia, wydawało mi się, że tak się nie stało, to była cudowna transformacja! Potwory - piękne! :) Pierwszego wieczoru zdziwiło mnie, że możesz położyć dziecko na 40 minut i nie denerwować się ani krzyczeć w tym samym czasie! I nie tylko powstrzymuje wysiłki woli. I naprawdę bądź spokojną i kochającą matką! Wygląda na to, że moja córka była również strasznie zaskoczona zmianą, która przydarzyła mi się, ponieważ zachowywała się cicho i cicho zasnęła. Dni mijały, nie rozpoznałem siebie. Odwieczne zmęczenie zaczęło powoli odchodzić, zacząłem budzić się świeże i wypoczęte rano, przestałem krzyczeć i histerycznie, ponownie odkryłem radość z macierzyństwa. Dlaczego macierzyństwo, poczułem smak życia! Zacząłem się uśmiechać! I natychmiast został zauważony przez wszystkich krewnych. A moja mała córeczka nagle stała się znacznie silniejsza, aby wyciągnąć do mnie rękę, nauczyła się ściskać i całować. I tak mi przykro z powodu tych straconych i nieodwracalnie straconych dni, kiedy pierwsze lata macierzyństwa zostały zatrute z powodu jakiegoś głupiego lekarza! Z przerażeniem spojrzałem na mój dom. Mój Boże, jak to uruchomiłem! Kurz, brud, pajęczyny na ścianach, podłogi w kuchni nie można myć. Po opracowaniu regularnego kontraktu na lipiec i zarobieniu przyzwoitej kwoty, zdecydowałem się wymienić brudne linoleum w kuchni na czyste płytki. Ale najpierw odpręż się!

A ja i mój mąż, zostawiając córkę dla jego matki, wyjechaliśmy na trzy dni do Las Vegas. Nadal, 3 lata bez wakacji. A Las Vegas jest blisko, prawie trzy i pół godziny jazdy samochodem, prawie nie ma czasu i pieniędzy na drodze. I tam, jeśli nie odpoczywasz fizycznie, to przynajmniej odpoczywaj moralnie. I wcale nie trzeba siedzieć w kasynie. Ledwo graliśmy. W Las Vegas jest tak wiele rzeczy. A pokaz, muzea i same hotele (które są o wiele bardziej interesujące niż muzea). A to niesamowite uczucie na wakacje z każdą minutą. Niesamowite miasto! Wróciliśmy bardzo zadowoleni.

A teraz jesteśmy zaangażowani w naprawy kosmetyczne w domu.

Aktualizowaliśmy farbę na ścianach, gdzie były plamy i malownicze "obrazy" dla dzieci za pomocą flamastra i ołówków (nie mamy tapet na ścianach, tylko farby). Umieścili kafelki w kuchni, kupili nowy piec i kuchenkę mikrofalową, przemywali i przestawiali ogromną kolekcję Gzhel na wzgórzach w nowy sposób. Planuję także wyrzucić brudne, połamane krzesła w kuchni i kupić nowe. I lepiej przy stole. Dusza prosi o zmianę, czystość i wygodę! Po raz kolejny zacząłem cieszyć się zakupami, moja córka, z radości, kupiła kilka zabawek, DVD i ubrania. I czuję się taki szczęśliwy! Znowu zacząłem cieszyć się życiem. Zdecydowaliśmy się mieć kociaka i wybrałyśmy już jedną strasznie uroczą. Za tydzień zabierzemy go ze szpitala dla kotów ze wszystkimi szczepionkami.

Moje normalne okresy powróciły do ​​mnie! :) A za trzy lata zacząłem zapominać, co to jest. A ja, jak idiota, byłem strasznie szczęśliwy, gdy wróciły do ​​mnie normalne PMS - kiedy nieokiełznanie chcę mieć słodycze i podciągam nieco podbrzusze. I to wszystko. Nie umieściłem jeszcze nowej spirali, czegoś przerażającego, chociaż lekarz powiedział, że regularna spirala nie jest zdolna do takich paskudnych rzeczy. :) Musiałem ponownie kupić prezerwatywy! Ale pod koniec września, podczas następnej menstruacji, zdecydowanie zapiszę się na lekarza i postawię sobie zwykłą spiralę.

Tutaj, być może, to wszystko. Być może moja historia pomoże komuś, ale może nie, w pełni przyznaję, że była to tylko moja indywidualna reakcja na Mirenę, a reszta kobiet czuje się dobrze. A mój przypadek to tylko wyjątek, który tylko potwierdza regułę. Nie wiem, opisałem tylko moje własne doświadczenia. A skoro jestem również sceptykiem, wierzę raczej w zło niż w dobro, i nie mam w ogóle hipnozy, jest mało prawdopodobne, żebym po prostu przekonał się, że po spirali wszystko będzie dobrze. Jestem naprawdę dobry! Co i życzę Wam wszystkim!

Recenzje spirali ginekologicznej

Ginekolog oferuje 2 metody ochrony. Co według Ciebie jest lepsze i wygodniejsze? Twoja opinia. Nie lubimy prezerwatyw, tabletki przechodzą przez wątrobę (nie nadaje się dla mnie). Spirala. przerażający w ten sposób. czytać, czasami upada, moja siostra zaszła w ciążę ze spiralą.

Oczywiście, wiem, czym jest wkładka domaciczna, słyszałem recenzje, ale informacje są generalnie niejasne. Nigdy nie planowałem się ustawić, więc nie wdawałam się w szczegóły, ale lekarz zasugerował moją siostrę. Zasadniczo nie ma dokąd pójść, z trzecim stopniem endometriozy, musi przez lata siedzieć na hormonach, całe ciało jest już zatkane i stać przyzwoicie. Ginekolog wyjaśnił, że jest o wiele bardziej praktyczny, bardziej ekonomiczny i nie szkodzi ciału, został ustawiony i zapomniany. Siostra myśli do tej pory, są wątpliwości. Obiekt jest nadal obcy, urządzenie wewnątrzmaciczne nie tylko recenzuje.

Moja matka chrzestna została zdiagnozowana z powodu endometriozy z powodu aborcji, która się nie powiodła. Że tylko ona nie została przepisana, by wyleczyć ją z tego kobiecego nieszczęścia. Początkowo przepisywali leki hormonalne, ale krzyż z żołądka zaczął je ranić, a bóle głowy pojawiały się, gdy tylko przestały je pić, ból zniknął, a choroba znów się rozwijała. Potem zaproponowano jej wprowadzenie specjalnej cewki hormonalnej, która musiała być zmieniana co pięć lat. Ale matka chrzestna odmówiła tej opcji, ponieważ lekarze, po pierwsze, nie gwarantowali, że spirala również pomoże.

Mamusie, które ustawiły spiralę Mireny, dzielą się opiniami, kwestia antykoncepcji gwałtownie wzrosła, ginekolog zaproponował 2 opcje: wstawić spiralę, w szczególności Mirenę, pochwalić ją wzdłuż i wszerz albo wziąć pigułki, takie jak Yarin.

Dziewczyny, powiedz nam, kto co chroni. Wciąż mamy prezerwatywy. Ginekolog radził umieścić spiralę. Czy ktoś próbował? Czytałem recenzje, w jakiś sposób przerażające. I chcę i kłujący. Oferuję mężowi herbatę. zamiast))) nie zgadza się)))

W moim życiu zrobiłem pierwszą i być może jedyną aborcję, za którą wciąż odczuwam silne wyrzuty sumienia. Jednak nawet po wyjściu ze szpitala położniczego wyraźnie zdecydowałem, że nie wrócę tu z powodu tak delikatnego i nieprzyjemnego pytania. Zastanawiałam się nad jej mężem i zdecydowałam, że wewnątrzmaciczne urządzenie w naszym przypadku - po prostu idealna opcja.

Dzisiaj nadal dostałem się do ginekologa. Czekałem długo i czekałem. i tak to się skończyło. Okazało się, że miałem niewielką erozję, jak powiedział lekarz, nic wielkiego. Czytam Internet, jest taki zapis (no cóż, cały czas piszą tam horror). Coś się teraz martwi. Tak, i chciałem umieścić spiralę, rozmawiałem z lekarzem, powiedziała mi wszystko, wyjaśniła, doradziła MultiLood. Wszystko było w porządku ze mną, aż znowu czytałem recenzje. Jak zwykle nie przeczytałem nic dobrego. Teraz nie wiem, co robić.

Rozmawiała ze swoim ginekologiem o spirali, zapytała, co myśli o Mirenie (przeczytaj o niej wiele pozytywnych recenzji). Lekarz powiedział - tak, to jest dobre, ale drogie, powiedział, że najpierw wypróbuje coś tańszego (sugerowana spirala Nova-T), ponieważ nie wszystkie spirale zapuszczają korzenie, a potem widzą, czy umieścić Mirenę. A jeśli "spróbujesz" o której godzinie? Jeśli myślę, że Mirena jest bezpieczniejsza (i mniej więcej miesiąc - bardziej komfortowo), to spróbuję Nova-T, ale prawdopodobnie nie jest to często możliwe.

Wydaje mi się, że najlepszym sposobem ochrony przed niechcianą ciążą są wyjątkowo wewnątrzmaciczne urządzenia, które dziś można kupić w każdej aptece. Jeśli myślisz, że zacznę teraz reklamować najdroższy model Mireny, to się mylisz, ponieważ mam kilku przyjaciół, którzy nie są zadowoleni z tej szczególnej metody ochrony. Spirala nie tylko jest droga, ale nie dopasowuje się do każdego kobiecego ciała, ale w końcu ma wiele "efektów ubocznych". Kolejna rzecz jest zaskakująca: dlaczego właśnie ta spirala jest tak uporczywa, że ​​ginekolodzy usiłują powąchać (w inny sposób i nie można tego powiedzieć).

Chcę porozmawiać o dzisiejszej podróży do Donova na USG, do kliniki AltraVita. Przeczytałem wiele dobrych opinii na jego temat, po 2 czyszczeniach i braku menu na tle cienkiego endometrium, chciałem posłuchać specjalisty. Słuchałem i biegnąc dalej, powiem, że nigdy nie spotkałem tak strasznego i niekompetentnego lekarza. Przez długi czas wykonywał badanie ultrasonograficzne i nieustannie w tym procesie, nie mówiąc ani słowa, skazany na wiele odstępstw od normy, czego nie zauważył żaden z poprzednich 6 Uzistów, w tym w USA.

Wszystko. Po prostu mam głowę pękającą od informacji i pękającą potrzebę dzielenia się i słuchania rad lub czegoś innego. Dziecko ma prawie osiem miesięcy, ale ja po prostu nie mogę wprowadzić spirali.

Dziewczyny ostatnio postawiły mi spiralę, ale z jakiegoś powodu wypadła i postanowiłem ją całkowicie usunąć. Ginekolog zaproponował, że położy kolejną, ale odmówiłam, bo najsilniejszy dyskomfort byłby, i kazała mi pić Yarinę, ale mój krewny Jess radzi mi, mówiąc, że jest lepszy i wygodniejszy, powołując się na fakt, że w Jesse 28 mini pil, i Nie muszę upominać się przez 7 dni, jak w Yarin, ale żeby zacząć następną paczkę, nie dostajesz lepiej od Jess, chociaż słyszałem o Yarinka, że ​​nie wyzdrowiejesz, a nawet chudniesz, a skóra staje się super. Kto wziął proszę o recenzje

Byłem dzisiaj z moim ginekologiem, sprawdziłem po porodzie, wszystko było w porządku, nawet moja mała erozja po drugiej ciąży zniknęła!))) Więc omówiliśmy antykoncepcję, zasugerowała mi spiralę. Nie wiem, jest wiele recenzji, zarówno dobrych, jak i złych! Więc chciałbym usłyszeć, co jest lepsze, ale jest ich kilka rodzajów? Pigułki i prezerwatywy by tego nie chciały.

Dziel się doświadczeniem, które umieściło tę spiralę. Zadzwoniłem dziś do płatnego ginekologa, powiedziała mi, żebym kupił tę MultiLoad i przychodził do niej przez 3-4 dni. Proszę pisać recenzje, jak to jest dla Ciebie, Wiem, że każdy ma inne sposoby, ale nadal chcę poznać Twoją opinię.

Po udaniu się do ginekologa jest kilka pytań. 1) Mam 38 lat, ginekolog nie radzi sobie z helisą, ponieważ podają ją do 40, a potem muszą ją usunąć, jak twierdzi Gini. 2) Łatka Evra-in / do wszystkich pracowników używa tego cudownego narzędzia Nie ma żadnych skarg. Czy tak jest? 3) Napisałem Novinet, który podjął objawy uboczne lub odwrotnie. Byłbym wdzięczny za odpowiedzi.

Dziewczyny pomagają wybrać najlepszy środek antykoncepcyjny. W pewnym momencie około dziesięć lat temu, spalone spiralą. I wydaje się, że lekarz, który mi to ujął, był dość wykwalifikowany, ale dosłownie trzy miesiące po tym, jak go dostałem, pokazała ciążę, mimo że jej okres trwał nadal.

Miałem lekarza po urodzeniu, ona radzi BARDZO BARDZO BARDZO, aby umieścić spiralę (kiedy miesięcznik przyjdziemy do GW). Ponownie przeczytałem cały Internet i cały czas znajduję tylko negatywne recenzje na ich temat. Dziewczyny kładą spiralę i wszyscy są w porządku! Kant spirala: Po pierwsze, istnieją przeciwwskazania do jego stosowania. Należą do nich ostre i przewlekłe choroby narządów miednicy, a także nowotwory żeńskich narządów płciowych. Po drugie, spirala chroni tylko przed początkiem ciąży, ale nie przed chorobami przenoszonymi drogą płciową. Dlatego ta metoda.

No cóż, szczęśliwe dni się skończyły, oczywiście zaczęły się "czerwone", mam też nadzieję, że jest to wynik badania ginekologa, ale moja mała chuyka mówi mi, że jestem bardzo nie w porządku. Myślałem jeszcze raz o antykoncepcji - pierścieniu. Zdecydowała, rozważyła za i przeciw, skonsultowała się z mężem. Prsto ze spiralą jest konieczne, aby udać się do ginekologa na badanie i tak bardzo unika tego krzesła, i oto jest. a pierścień może być najbardziej, chpok i na miejscu))))))) i zgodnie z recenzjami pierścień wygrywa.)))))))

Jeśli lekarz, jak? Czy wykonałeś badania krwi na hormony? Po USG? Lub według twojej historii medycznej? Lub głupi od łysego? Lub siebie, na przykład przyjaciela, który został zaakceptowany, lub przeczytać recenzje w Internecie? Sama kilka rza widziała OK. Po raz pierwszy ginekolog instytutu głupio powiedział: "Miej trzy merci. Powiedziałem jej, ale co z testami na hormon? Ona: i nie jest konieczne. Potem zapłacił także ginekolog. I wypij do Yarina. Ogólnie rzecz biorąc, piły i Yarinu i trimersi. Trimersi może pół roku, a Yarinu rok 2.

Postanowiłem postawić siebie, mój ginekolog powiedział, że jest najlepsza, ostrzegł, że nie chodzę do Internetu, piszą cokolwiek, ale ona jest najlepsza. Ufam milionowi ginekologów z milionem procent, ale naturalnie dostałem się do Internetu i przeczytałem niezbyt dobre recenzje. To nie jest tanie (8-9tysch), ale nie ma rozwodu za pieniądze. Ostrzegła mnie, że została założona na 5 lat, nie jest hormonalna, ale będzie miała mniej miesiączki (co sprawia przyjemność, ponieważ wypełnia się przez pierwsze 3 dni) i jest to najlepsza spirala ze wszystkich. Teraz jestem.

Nie mogę zdecydować, czy włożyć spiralę Mój ginekolog zaproponował, że srebrno będzie zakładał spadek na 10 lat, ale nie za drogo za 3 tysiące, ale nie chcę tego przez 10 lat, przez 5 lat się zgodziłam. takie, tylko na 10., a potem czytają recenzje w internecie, wiele osób pisze, że udało im się zajść w ciążę za pomocą spirali, inni, że jest to wygodne i niezawodne. Wyciągam z decyzją, ponieważ jest czas, mąż służy i przyjedzie dopiero w czerwcu, ale myślę, że nadszedł czas, aby podjąć decyzję. Nie wiem.

Cześć wszystkim! Chcę opowiedzieć ci moją historię. Mam 28 lat, mam 32-letniego męża i naprawdę chcemy dziecka! Mój mąż i ja jesteśmy w legalnym związku małżeńskim przez 5 lat i + 8 lat w sprawach cywilnych, jak już rozumieliście z naszych wczesnych lat razem i ogólnie jesteśmy zawsze razem! Przez cały ten czas próbowaliśmy wstać na nogi, zarabiać pieniądze, kupować mieszkanie i zdobywać zasiłki, czas leci nie zauważalnie na takie życie))) I kiedy trochę wypuściliśmy, zaczęliśmy myśleć o dziecku. O zdrowiu.

Przez długi czas miałem zamiar napisać własną historię. Czas leci. ale nie można dalej odkładać, bo dzisiaj dokładnie rok od daty naszego ostatniego, czwartego z rzędu przelewu. Wiem, że wielu przeszło dużo więcej protokołów, ale także cztery - jest to namacalny ciężar, aby to zrozumieć - najważniejszą rzeczą w naszym biznesie jest nie poddawać się i systematycznie pracować w tym kierunku, starając się nie poświęcić całego naszego życia i myśli wyłącznie eko. Być może moja historia pomoże komuś - naprawdę mam taką nadzieję. Jeśli ktoś opanuje ten arkusz.

Po wizycie u ginekologa pojawiło się pytanie o metody antykoncepcji. Zaproponowano mi trzy opcje karmienia piersią. Tabletki, zastrzyki z propo-depot i spirala Mirena. Nie wiem, co wybrać. Tablety nie chcą, ponieważ nie jest to wygodne. Jest jeszcze jedna rzecz do wykluczenia. Ale który? Czytałem tak wiele recenzji. Są zarówno dobre, jak i złe. Ogólnie rzecz biorąc, bez kufla do zrozumienia. A co wybrałeś dla siebie? Co jest lepsze?

Postanowiłem zaktualizować wpis. aby podnieść motywację, że tak powiem). Tak wiele razy wyobrażałem sobie, jak napiszę moją historię... i usiadłem... i nie ma słów... Cóż, spróbuję napisać to, co przychodzi mi do głowy. Pysy. Post okazał się bardzo długi. Kto nie jest leniwy - Wellcome. Zarejestrowałem się na BB w 12 roku... z jakiegoś powodu nie znalazłem swoich pierwszych wpisów w moim dzienniku, może go usunąłem dawno temu... Najpierw czytałem Conception, potem zdecydowałem się napisać... Byłem zaskoczony, ile dziewczyn chce dzieci, ale z jakiegoś powodu okazuje się... Nasza droga była (był! Karl!)... miała siedem lat. Z moim mężem.

Mam takie pytanie. Poprosiłem mojego ginekologa, chcę wprowadzić spiralę, pyta mnie "co jest nie tak z twoją twarzą"? Moja twarz nigdy nie była idealna, ale po 2 urodzinach była całkowicie kapetami. I lekarz zalecił wypicie regulonu. W Internecie czytam recenzje, delikatnie mówiąc, niezbyt dobrze. Dziewczyny mówią mi, czy warto traktować OK?

Czas więc pomyśleć o tym, co chronić. Będąc jeszcze w ciąży, byłam pewna, że ​​umieściłbym spiralę Mireny, nawet zaoszczędziłam pieniądze, ale potem poszedłem do ginekologa, przeczytałem recenzje i z jakiegoś powodu niechętnie to ujęłem, i nie mogłem się zakorzenić i nie mogłem go podnieść (więcej niż trzy kg, a moja maska ​​już 6 ). Napisała mi pigułki Laktinat, powiedziała bardzo dobrze, była bardzo dobra, wróciła do domu, dostała się do Internetu, a nawet nie ma o nich opinii, nowe prawdopodobnie. Więc nie wiem, co mam teraz zrobić. Najgorsza rzecz.

Bardzo podoba mi się artykuły i książki Berezovskaya EP, wiele użytecznych informacji i po przeczytaniu jakoś staje się łatwiejsze. pisze bardzo interesująco i przystępnie, oto jeden z jej artykułów (pod kotem), może ktoś będzie zainteresowany

Poradnictwo kobiet na miejscu LikarInfo, odpowiadając na pytania dotyczące ciąży i przygotowując się do niej, spotkałem się z bardzo negatywnym zjawiskiem: lekarze zaczęli przygotowywać się do ciąży na jakąś torturę dla kobiet, wypełniając ten proces wieloma nieuzasadnionymi analizami, procedurami, a nawet leczeniem. Pomiędzy lekarzem a kobietą, która chce zostać matką, coraz częściej dochodzi do związku między podwładnym i podporządkowanym, represjonowanym i przytłaczającym, a nie związkiem między dwojgiem ludzi pracujących w tym samym kierunku, zmierzającym w tym samym kierunku, czyli do uzyskania zdrowego dziecka. V.

Nie jestem pediatrą. I nie specjalistka od karmienia piersią (HBV). Jestem tylko mamą, która miała szczęście, że dorastałem na piątce pięciorga dzieci. Ostatnio GW stała się modnym trendem. Tak modne, że czasem pojawiają się wątpliwości - z taką trudną propagandą, skąd biorą się te wszystkie słoiki z jedzeniem dla dzieci na półkach sklepów? Moje doświadczenie nie zawsze było udane i odsłaniające. I nie będę mieszać wszystkich przyszłych matek za wszech czasów GW. Ponieważ, w przeciwieństwie do wykształconych konsultantów, przeżyłem trudną drogę.

Nie jestem pediatrą. I nie specjalistka od karmienia piersią (HBV). Jestem tylko mamą, która miała szczęście, że dorastałem na piątce pięciorga dzieci. Ostatnio GW stała się modnym trendem. Tak modne, że czasem pojawiają się wątpliwości - z taką trudną propagandą, skąd biorą się te wszystkie słoiki z jedzeniem dla dzieci na półkach sklepów? Moje doświadczenie nie zawsze było udane i odsłaniające. I nie będę mieszać wszystkich przyszłych matek za wszech czasów GW. Ponieważ w przeciwieństwie do wykształconych konsultantów, doświadczyłem nie tylko zalet, ale i wad, które nie mają szczególnego zastosowania.

Doradzając kobietom, odpowiadając na ich pytania dotyczące ciąży i przygotowując się do niej, stanąłem przed bardzo negatywnym zjawiskiem: lekarze przerobili przygotowania do ciąży na jakąś torturę dla kobiet, wypełniając ten proces wieloma nieuzasadnionymi analizami, procedurami, a nawet leczeniem. Pomiędzy lekarzem a kobietą, która chce zostać matką, coraz częściej pojawiają się relacje między podwładnym i podwładnym, depresją i stłumioną, a nie relacją dwojga ludzi pracujących w tym samym kierunku, zmierzających w tym samym kierunku, czyli do uzyskania zdrowego dziecka. W duszy większości kobiet.

Jak napisałem wcześniej, zacząłem pić Yarinę, nogi zaczęły boleć, poszedłem do ginekologa. pilnie odwołany (nawet nie skończyłem paczki), wysłała mnie do chirurga naczyniowego, poszedłem do zwykłego chirurga, wysłała badanie USG żył dolnych kończyn. przeszedł dzisiaj. W odpowiedzi napisano wiele zawiłości, zadowolonych, że nie ma zakrzepicy, ale oni denerwują innych: